"Trendul in ceea ce priveste insolventa se va mentine pe crestere si in 2011. Premisele crearii unui mediu economic stimulativ nu exista. Firmele care s-au chinuit sa se mentina pe piata nu vor mai reusi sa ramana in viata", a declarat joi, Anca Catrina, credit risk manager al Coface Romania.

Potrivit datelor Coface, in primele noua luni ale anului 2010 s-au inregistrat 15.442 de insolvente, domeniile constructiilor, comertului si transporturilor fiind cele mai afectate.

Cristian Ionescu, country manager Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia, a spus ca in acest an se vor inregistra falimente "rasunatoare", dand ca exemplu o companie din domeniul distributiei de medicamente.

Datele Oficiului National al Registrului Comertului arata ca numarul firmelor care au intrat in insolventa anul trecut a ajuns la 21.692, peste nivelul inregistrat in 2009, cand 19.894 de companii au ajuns in situatia de a nu-si mai putea plati datoriile.

Pe de alta parte, reprezentantii Coface remarca o scadere a notificarilor de sume cu scadenta depasita, ceea ce dovedeste o stabilizare a evolutiei incidentelor de plata.

"Intarzierile la plata au in continuare o frecventa ridicata, insa sunt controlabile printr-un credit management corect. Fata de 2009, in 2010 numarul cazurilor notificate a scazut cu 60%, iar valoarea cumulata a acestora s-a redus cu 75%. Volumul daunalitatii s-a redus de la nivelul record din 2009 (peste 150%) pana la 55% in 2010", arata datele Coface.

Potrivit agentiei de rating, lichiditatile sunt in continuare la nivel redus, iar volumul creantelor creste datorita arieratelor pe lantul de furnizare.

In ultimele luni ale anului 2010 s-a remarcat o crestere a volumului sumelor notificate, in special din sectorul constructiilor si al domeniilor conexe.

"In 2011, ne asteptam la o imbunatatire treptata a companiilor prin cifre de afaceri si profitabilitate in usoara crestere in conditiile in care costurile au fost deja reduse. Vor aparea noi oportunitati de achizitie, investitii si fuziuni", apreciaza reprezentantii Coface.

Recent, Tribunalul Bucuresti a aprobat intrarea in insolventa a firmei Green City Construct, controlata de familia omului de afacer Dumitru Bucsaru, care va incerca sa prezinte in decurs de 60 de zile un plan de reorganizare prin care sa evite falimentul firmei care a dezvoltat 356 de vile in comuna 1 Decembrie, la sud de Bucuresti.