"Pe langa deteriorarea economiei ce a determinat aceasta situatie de fapt, companiile inregistrand tot mai putine resurse pentru a se proteja in fata creditorilor, termenele foarte mari (uneori de 6 luni) pronuntate de instantele de judecata si amanarile din timpul anului 2009 datorate grevei magistratilor au contribuit la cresterea numarului de insolvente de aproape doua ori, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, se creeaza premisele ca in anul 2010 sa se inregistreze un numar record de insolvente", se arata intr-un comunicat al Coface Romania.

In primul trimestru din anul trecut, 5.173 de companii se aflau intr-una din fazele procedurii de insolventa.
Potrivit Coface, ultimele date arata ca increderea consumatorilor este inca foarte scazuta, cresterea rapida a ratei somajului, temerile cu privire la viitoare concedieri (in special din sectorul public), creditarea restrictiva si scaderea castigurilor reale determinand populatia sa fie mult mai reticenta in a cheltui si mai dornica de a economisi.

"Romania ramane in continuare in plutonul tarilor codase in ceea ce priveste reluarea cresterii economice, numarul falimentelor din primul trimestru reflectand slabiciunea si greutatile cu care se confrunta companiile romanesti", a declarat, intr-un comunicat, Cristian Ionescu, Country Cluster Manager la Coface Romania, Bulgaria, Slovacia.

Numarul falimentelor a crescut cu 27% anul trecut fata de 2008, de la 14.483 la 18.421. Comertul cu ridicata, distributia, comertul cu amanuntul si constructiile au fost cele mai afectate, totalizand peste jumatate din falimentele de anul trecut, respectiv 9.682 cazuri.