Fitch: Bucurestiul, in categoria recomandata investitorilor
Agentia de evaluare financiara a imbunatatit ratingul pentru creditele pe termen lung in valuta ale Primariei Bucuresti, Capitala revenind astfel in categoria recomandata pentru investitii, dupa o decizie similara in privinta Romaniei la inceputul lunii iulie.
Treapta "BBB-" este ultima din categoria recomandata investitorilor, in timp ce "BB+" este cel mai ridicat nivel al categoriei nerecomandate pentru investitii. "Decizia ia in calcul imbunatatirea situatiei bugetului si istoricul bun al orasului in privinta fondurilor disponibile pentru plata datoriilor. Noul rating tine cont si de cresterea datoriei Bucurestiului, administrata prudent in opinia Fitch", se arata in comunicat.
O noua revizuire in crestere a ratingului ar putea avea loc daca performantele operationale raman la nivelul actual, raportul dintre datorii si venituri ramane sub 100%, iar fondurile pentru plata datoriilor se mentin la un nivel solid, insa este conditionata strict de imbunatatirea calificativului suveran al Romaniei. Schimbari ale legislatiei care ar oferi primariei o flexibilitate mai ridicata in privinta veniturilor ar avea, de asemenea, efect pozitiv asupra ratingului, intrucat Bucurestiul are o capacitate solida in privinta obtinerii de venituri din taxe.
Datoriile directe se ridicau la 3,1 miliarde de lei la finele anului trecut (76% din veniturile actuale). Daca Bucurestiul isi mentine situatia operationala si investitiile conform proiectiilor, datoria va incepe sa scada usor din 2012. Orasul se confrunta, insa cu un risc ridicat de refinantare, intrucat in 2015 vor ajunge la maturitate obligatiuni in valoare de 500 de milioane de euro.
Bucurestiul este expus fata de serviciul datoriilor a doua companii pe care le controleaza si garantiile oferite pentru acestea, dar si in cazul unei participatii minoritare la o a treia companie. Expunerea Primariei in aceste cazuri se ridica la 300 de milioane de lei la sfarsitul anului trecut.
Fitch a imbunatatit la inceputul lunii iulie ratingul suveran al Romaniei de la "BB+" la "BBB-", cu perspectiva stabila.
Agentia a retrogradat Bucurestiul in noiembrie 2008, in contextul crizei financiare globale.
Citeste si
“Londra arde, Europa se prabuseste!” Revista Time apare cu o coperta si o deschidere care socheaza