Fitch: Reluarea creditarii in valuta va aduce riscul unei instabilitati financiare
Romania este vulnerabila la revenirea creditarii in valuta, cu risc potential de instabilitate financiara, pe fondul inflatiei ridicate persistente, care va obliga BNR sa mentina dobanzile peste cele din zona euro, avertizeaza agentia de rating Fitch. In plus, aparitia unor derapaje fiscale inainte si posibil dupa alegerile din 2012 ar putea determina "o actiune negativa de rating".
"Romania nu s-a putut apropia de stabilitatea preturilor, in pofida scaderii puternice a cererii interne. Exista riscul ca, din cauza inflatiei persistent ridicate din Romania, politica monetara sa mentina ratele nominale peste cele din zona euro si un curs valutar stabil pentru o perioada mai indelungata, recreand astfel amestecul toxic dintre viitoarea creditare in moneda straina si potentiala instabilitate financiara viitoare", se spune intr-o analiza a Fitch Ratings, efectuata inainte de publicarea datelor oficiale privind inflatia pentru luna iulie, potrivit Mediafax.
Fitch anticipeaza ca inflatia va scadea in a doua jumatate a acestui an, in principal datorita efectelor de baza. Intr-adevar, inflatia anuala a coborat in iulie sub pragul de 5%, odata cu disparitia efectului de baza a majorarii TVA de la 19% la 24% in aceeasi luna a anului trecut, care a umflat rata anuala a cresterii preturilor in ultimele 12 luni la peste 8%.
Inflatia se mentine peste tinta BNR din 2006 si se estimeaza ca acest prag va fi depasit si in acest an. "Agentia estimeaza o inflatie anuala medie de 6,8%, mai ridicata decat prognoza BNR din Raportul de Inflatie din mai 2011. Cu toate acestea, directia prognozei BNR arata ca inflatia are sanse mici sa revina la tinta inainte de mijlocul anului 2012", noteaza agentia de rating.
Fara pomeni electorale. Alte masuri de austeritate, putin probabile
Fitch estimeaza ca majorarea preturilor administrative ar putea adauga 0,6 puncte procentuale la inflatie pana la sfarsitul acestui an.
Fitch noteaza ca sunt necesare masuri suplimentare de reducere a deficitului bugetar, in valoare totala de 1% din Produsul Intern Brut (PIB), pentru a atinge tinta de deficit pe 2012, de sub 3% din PIB. Agentia estimeaza ca deficitul bugetar se va restrange anul viitor la 3,5% din PIB. "Noi masuri de austeritate sunt putin probabile, deoarece 2012 este un an electoral, iar Guvernul trebuie sa inceapa sa plateasca din urma bonusurile functionarilor publici, in urma unei decizii finale a justitiei", considera Fitch.
Totodata, cresterea semnificativa a preturilor administrate din sectorul energetic si taierea subventiilor pentru energie termica vor imbunatati profitabilitatea companiilor de stat din energie, unul dintre principalele puncte ale acordului cu FMI, dar ar provoca o crestere puternica a inflatiei si ar putea "submina popularitatea Guvernului inainte de alegeri".
Fitch anticipeaza ca actuala coalitie de guvernare nu se va destrama pana la alegerile din noiembrie 2012. Analistii agentiei considera ca Executivul nu se va aventura la cheltuieli publice semnificative de tip populist in asteptarea alegerilor.
Citeste si
Cum faci bani din apa. Microhidrocentralele, o afacere de sute de milioane de euro pe an. VIDEO
Statistica Alexa: cele mai vizitate 19 site-uri web. Ce loc ocupa Google si Amazon