Informatia apare cu o saptamana inainte de vizita presedintelui chinez Hu Jintao in SUA.

Economia chineza, calculata prin ajustari si diferente ale costurilor pentru asigurarea nivelului de trai,  a urcat in 2010 la o valoare de 14.800 de miliarde de dolari, fata de 14.600 de miliarde de dolari cat a totalizat cea americana, potrivit lui Arvind Subramanian, de la Institutul din Washington.

Paritatea puterii de cumparare calculeaza PIB-ul folosind rate de schimb care ajusteaza diferentele de preturi  ale acelorasi bunuri care se vand in cele doua tari.

Care sunt estimarile privind evolutia economiei chineze

Cresterea economiei chineze a inregistrat o medie de 10,3 procente anual in ultimii zece ani, ritm de sase ori mai mare decat cel al economiei americane.

Ce a stat la baza acestei cresteri? China este cea mai mare piata de desfacere auto pentru al doilea an consecutiv, a creat cel mai performant computer si a fost cel mai mare consumator de energie in 2010.

In privinta calitatii vietii insa statul asiatic sta mult mai slab decat SUA. PIB-ul Chinei per capita este estimat de institutul din Washington la 11.047 dolari, in timp ce FMI indica un nivel de 7.518 dolari estimat. Valoarea este de circa 4 ori mai mica decat PIB/capita din SUA.