Ce ne-a adus primul deceniu din mileniul trei?
In primii zece ani ai acestui mileniu, Romania s-a transformat radical. Au aparut piete noi, altele s-au schimbat din temelii, salariile au crescut, iar romanii au calatorit mai des in strainatate dupa ce operatorii low-cost au "descoperit" pe harta si Romania. Sectorul bancar, ce a creat aproape de la zero o piata, cea a creditelor pentru persoane fizice, a finantat explozia de bunastare ce a caracterizat Romania pana in 2008, scrie Ziarul Financiar.
In aceasta perioada, s-a facut un pas important si pe scena politica a lumii, dupa aderarea la NATO (2004) si la Uniunea Europeana (2007).
Daca la inceputul deceniului, economia se recupera dupa criza izbucnita in 1998, finalul de deceniu o prinde blocata intr-o recesiune din care majoritatea statelor din regiune au scapat deja.
Daca in urma cu zece ani segmentul privat de sanatate era reprezentat de clinici stomatologice si laboratoare, cele mai multe de cartier, in prezent policlinicile sunt la putere. Anul acesta piata serviciilor medicale private este estimata la 420 mil. euro, iar in plina criza serviciile medicale private s-au dovedit domeniul "fierbinte" al economiei romanesti.
Aproape sase din zece autovehicule vandute in anul 2000 erau fabricate de Dacia la Mioveni si doua din zece erau asamblate de catre Daewoo la Craiova, potrivit buletinului Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Dupa aproape zece ani, vanzarile de masini au inregistrat o crestere de aproape 20%, dupa ce au urcat pana aproape de 400.000 de unitati in 2007, avans urmat de un declin de aproape 75% intre 2008 si 2010.
Citeste cum s-a dezvoltat Romania in ultimii zece ani in Ziarul Financiar!
Mai multe despre:
#economie#dezvoltare economica
Pe acelasi subiect: