Boc a scapat! Motiunea de cenzura mai avea nevoie de 8 voturi! VIDEO!
Cabinetul Boc a scapat ca prin urechile acului de motiunea de cenzura, care nu a fost aprobata de catre Parlament, fiind necesare inca 8 voturi "pentru"! Senatorii si deputatii prezenti au votat majoritar pentru caderea Guvernului, fiind exprimate 228 voturi "pentru" si 197 "impotriva". Cu toate acestea, cvorumul necesar nu a fost intrunit pentru ca din 471 de parlamentari, au fost prezenti doar 458 si au votat doar 428, din care trei voturi au fost anulate.
Astfel, din 425 de voturi valabil exprimate, au fost 228 de voturi "pentru" si 197 "contra", fiind necesare 236 de voturi "pentru" astfel incat Parlamentul sa aprobe caderea Guvernului.
Premierul Emil Boc i-a acuzat de ipocrizie pe parlamentarii opozitiei care au inceput sa vocifereze inca de la inceputul discursului sau privind motiunea de cenzura, afirmand ca acestia "se agata cu dintii" de pensiile de lux eliminate de Guvern prin angajarea raspunderii. “Mars de-aici!” si “Sa va fie rusine!”, i-au strigat, in replica, parlamentarii opozitiei.
Astazi, parlamentarii au votat motiunea de cenzura impotriva Guvernului, “Opriti genocidul social!”, depusa de PSD dupa ce Executivul si-a asumat raspunderea pe legea care prevede taierea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.
Inca de la primele cuvinte rostite de la tribuna Parlamentului de seful Guvernului, parlamentarii opozitiei au inceput sa vocifereze, sa fluiere si sa strige "Hotii" si "Demisia", incercand astfel sa intrerupa discursul premierului.
Pe acest fundal sonor, premierul i-a acuzat pe parlamentarii opozitiei care protesteaza astfel deoarece isi pierd privilegiile si pensiile de lux.
"Vad parlamentari din opozitie care sufera pentru ca si-au pierdut pensiile de parlamentari. Asta este reactia, huiduieli, va agatati cu toate puterile pana in ultima clipa, cu dintii de pensiile de lux. Plangeti pe umerii pensionarilor obisnuiti, dar dati dovada de ipocrizie", a spus Boc.
LIVE TEXT
Emil Boc, premierul Romaniei
Proiectul de lege prin care am eliminat pensiile de lux este considerat adoptat de Parlament. Vad in opozitie parlamentari care sufera ca si-au pierdut privilegiile. De ce plangeti dupa pensiile de lux?
Cel de-al doilea proiect vizeaza restrangerea pierderilor bugetare. Nu vin in fata dumneavoastra pentru ca am dori sa taiem salariile si pensiile. Am facut un gest de responsabilitate ca sa ne asiguram ca vom avea cu ce plati salariile si peniile.
Fie in cateva luni nu mai avem bani si va ajunge tara in incapacitate de plata, sau luam acum un medicament mai amar la gust, dar ne asiguram ca tara are viitor economic.
De ce trebuie sa alegem astazi raul cel mai mic? Prefer sa ma uit in ochii cetatenilor romani si sa le prezint situatia asa cum este ea, determinata si de evolutiile din ultimii 20 de ani, dar si de efectele crizei. Aceste masuri sunt necesare pentru a asigura plata salariilor si pensiilor si pentru a sustine investitiile in Romania.
Romania a avut o sansa unica la intarea in Uniunea Europeana. Toate analizele ne arata ca Romania nu a stiut sa fructifice acest avantaj. In loc ca in anii 2007-2007, cand intr-un context favorabil tarii, in loc sa facem atunci restructurarea aparatului bugetar, n-am facut-o si am angajat bugetari in plus.
In loc sa echilibram bugetaul de pensii, am facut majorari despre care stiam ca nu vor putea fi sustinute in viitor.
In loc sa fi pus bani de-o parte, sa avem excedent bugetar, guvernantii din 2008 ne-au lasat si fara bani si datori.
Am avut o crestere economica de 7% si ne-au lasat cu deficit de 5,9%.
Daca n-am lua nicio masura am ajunge la un deficit de 9,1, adica ne-ar trebui un imprumut de 11 miliarde de euro.
Cand am avut bani i-am aruncat pe pomeni electorale, pentru ca PSD-ul a santajat PNL-ul, care voia sa ramana la guvernare.
Avem nevoie de 8,4 miliarde de euro. O iesire din acordul cu institutiile internationale ne-ar inchide definitiv orice sansa de a finanta deficitul.
Spania, Portugalia, Grecia au inceract sa gaseasac bani pe pietele internationale, dar n-au gasit.
Europa a intrat in criza deficitelor si trebuie sa fii credibil ca sa gasesti finantare.
Daca banii din 2008 mergeau in locuri de munca, astazi Romania se putea finanta din ceea ce producea.
Am ales sa nu majoram taxele, pentru ca, prin majorarea taxelor, oamenii pierdeau puterea de cumparare si omoram sansa mediului privat de a aduce crestere economica in Romania. Am ales raul cel mai mic, pentru a putea produce, ca sa platim salarii si pensii.
Am ales o solutie grea, dar rationala.
Inteleg dificultatile prin care trecem si-o sa mai trecem o perioada, dar aceasta este singura sansa sa ne fie mai bine.
Tot textul motiunii este plin de injurii, dar nu veniti cu nicio solutie, pentru ca nu aveti.
Astazi, Guvernul vine si-si asuma niste masuri nepopulare si, chiar daca sunt dureroase, sunt corecte pentru situatia actuala a Romaniei.
Victor Ponta, presedinte PSD
Chiar daca aceasta motiune de cenzura nu va trece de Parlament, ea va trece in strada.
Am incercat si am facut toate eforturile sa ii ascult pe cei de la putere. Ne-au facut o analiza a textului, a titlului, ne-au spus ce se va intampla “daca cade” Guvernul, nu-i asa, domnule intelectual Sever Voinescu?
Cei care au venit astazi in Parlament sunt simpli executanti. In realitate, in fata Parlamentului trebuia sa vina astazi Traian Basescu. Nu trebuie batut cainele pentru greselile stapanului.
Motiunea noastra nu este o motiune ideologica, nu este a PSD-ului, PNL-ului, ci a oamenilor care sunt in strada, a celor care se uita la televizor si se asteapta sa-i salvam, a celor care l-au votat pe Traian Basescu, cel care vrea sa taie salariile si pensiile.
Vom vota pentru cei pentru care daca suntem cu adevarat oameni politici ar trebui sa-i salvam.
Votam pentru toti pensionarii din Romania, absolut toti vor fi afectati de aceste legi, nu doar cei de lux. La taiati tuturor celor care au construit aceasta tara si care au crezut ca atunci cand ajung la pensie vor fi respectati.
Nu vreau sa votam astazi pentru ambitia domnului presedinte Traian Basescu, un om din ce in ce mai rau, inchis in palatul sau, mai dependent de curtenii sai cu buzunarul la fel de gros.
Nu ma intereseaza cine vine in locul domnului Boc, ma intereseaza sa nu se taie salariile si pensiile.
Nu ma intereseaza daca domnul Vladescu va primi vreo decoratie de la FMI sau daca se va duce acolo in locul domnului Tanasescu.
Votul de astazi este o sansa pentru oameni de a-i salva de la foamete si de la umilinta.
Crin Antonescu, presedinte PNL
Romania nu are primul lucru necesar unei tari, nu are conducatori.
Romania are la Cotroceni un presedinte ales, dar care este un dicator. Pentru ca numai un dicatotor anunta cat si de unde se taie fara sa se consulte cu propriul Guvern, cu sindicate, cu patronate, cu mediul academic.
Avem acest dictator care se substituie Guvernului, care se angajeaza in locul Guvernului, care ne spune cine e gras, cine e slab. Avem acest om cocotat la Cotroceni pe un morman de bani deturnati din banul public.
Lipsa de democratie genereaza foamea. Si daca va fi foame in Romania in urma aplicarii acestor masuri va fi din cauza lipsei de democratie.
Tara avea nevoie de un lider, de un om care cu credibilitate, cu onesatitate, sa le spuna compatriotilor nostri ce ne uneste pe toti. Nu avem un om care sa adune tot ceea ce inseamna elita profesionala, morala, in jurul carora un popor se aduna in asemenea momente.
La Cotroceni este un desert. Poporul roman nu are conducator in fata desertului real.
Va chem aici pentru ca impreuna cu partidele noastre sa aparam libertatea si democratia. Va chem impotriva aberatiei si dictaturii. Ii chem si pe cei din UDMR, care ii reprezinta si ei pe pensionari. Ii chem si pe cei din PDL.
Va chem sa vedem ce se intampla cu milioanele de concetateni. Va chem la un lucru pe care il putem numi simplu
“Trezirea din cosmarul succesiunii de clientele”. Va chem la angajamentul ca niciodata in tara asta sa nu mai putem minti.
Pe acelasi subiect: