Statele care compun UE10 (tarile care au intrat in Uniune in 2004) sunt Republica Ceha, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia, Slovenia si Slovacia.

"In primul trimestru al anului 2010, cel mai mare nivel al cresterii anuale s-a inregistrat in Slovacia - cu ajutorul revenirii din sectorul auto - precum si in Polonia, singura tara membra UE care a inregistrat o crestere pozitiva in anul 2009. Activitatea economica a inregistrat din nou o crestere si in Ungaria si Cehia, continuand totusi sa se contracte, desi la niveluri mai moderate, in tari ca Letonia, Bulgaria, Lituania, Romania si Estonia", potrivit unui raport al Bancii Mondiale (BM), citat de Mediafax.

Totodata, BM noteaza ca piata muncii nu a avut inca de castigat de pe urma revenirii economiei, cu un somaj de circa 10% in mai 2010 la nivelul UE10. Astfel, rata somajului a urcat in regiune de la 6,5% in iunie 2008 la 10% in mai 2010, iar numarul somerilor a urcat de la trei milioane la 4,7 milioane de persoane.

"Conform proiectiilor existente, tarile UE10 vor inregistra o crestere de 1,5-1,7% in anul 2010, si de 3,1-3,6% in anul 2011. Avantajul cresterii statelor UE10 fata de UE15 ar putea sa creasca de la aproximativ 0,5% in 2010 la 1,5% in 2011", anticipeaza expertii BM.

Cu toate acestea, institutia avertizeaza ca relansarea economica este "slaba".

Romania se numara, potrivit raportului, printre statele cu o evolutie economica mai buna in regiune, desi increderea mediului privat si a consumatorilor in economie este printre cele mai scazute.

Analiza BM se bazeaza insa pe date din primul trimestru al acestui an, inainte de oficializarea noilor angajamente ale guvernului fata de FMI si UE. Potrivit celor mai recente estimari oficiale, economia Romaniei s-ar putea contracta cu 1,5% in acest an.