Boc: Duc lupta impotriva coruptiei pana la capat, orice demnitar sub urmarire penala va fi demis! VIDEO
Premierul Emil Boc a declarat, joi, ca este decis sa continue lupta pentru combaterea coruptiei si a evaziunii fiscale "pana la capat" si ca orice demnitar numit de primul-ministru va fi imediat demis daca Parchetul decide impotriva acestuia inceperea urmaririi penale.
El a sustinut ca actiunile initiate la vami in aceste zile reprezinta un demers de curatare de acte de coruptie si practici evazioniste.
"Lupta pentru combaterea evaziunii fiscale cere fermitate si, ca sef al Guvernului, sunt hotarat sa merg pana la capat. Actiunile pe care le vedeti in aceste zile sunt dovada intensificarii demersurilor de curatire a institutiilor publice de acte de coruptie si practici evazioniste. Ca sef al Guvernului, vreau sa asigur toate institutiile statului implicate in combaterea coruptiei si a evaziunii fiscale de sprijinul meu total. Reafirm toleranta zero a Guvernului fata de coruptie si evaziune fiscala", a spus Boc.
Premierul a sustinut ca va demite orice demnitar numit prin decizie a primului-ministru impotriva caruia Parchetul a inceput urmarirea penala si ca in acest sens a fost luata si decizia de miercuri seara, prin eliberarea din functie a sefului Autoritatii Nationale a Vamilor, in conditiile in care Parchetul a inceput urmarirea penala impotriva acestuia.
"Si de aici inainte, daca impotriva unui demnitar, fie ca este vorba de secretar de stat, subsecretar de stat, sef de agentie, numit prin decizie a primului-ministru, vreau sa ii asigur pe toti ca decizia mea va fi la fel. Daca Parchetul incepe urmarirea penala, va fi imediat destituit, ca o dovada a faptului ca la nivel guvernamental nu exista niciun fel de toleranta fata de acte de coruptie sau de evaziune fiscala. Sper ca si la nivel local autoritatile locale sa aiba aceeasi decizie acolo unde exista acte de coruptie sau de evaziune fiscala", a adaugat Boc.
El a prezentat si o serie de date privind veniturile colectate la buget de la momentul adoptarii ordonantei de combatere a evaziunii fiscale, in vara anului trecut, si din care rezulta o crestere a sumelor adunate din TVA, de la 17,2 miliarde lei, in semestrul II 2009, la 22,8 miliarde lei, in semestrul II 2010, indicand o diferenta in plus de 5,6 miliarde lei, din care 4,6 miliarde lei provine insa din majorarea TVA.
Din accize, veniturile colectate la buget au crescut de la 6,7 miliarde lei, in semestrul I 2010, la 9,5 miliarde lei, in semestrul II 2010.
Boc a sustinut totodata ca actiunile din aceste zile de "curatare" a vamilor de acte de coruptie si practici evazioniste se vor reflecta in incasari suplimentare la bugetul de stat, asigurand fonduri pentru plata salariilor si pensiilor.
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, ministrul Finantelor si ministrul Internelor au fost convocati, joi, de premierul Emil Boc la sediul Guvernului, pentru o noua discutie privind situatia din vami, au declarat anterior, agentiei Mediafax, surse oficiale.
Miercuri seara, seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Radu Traian Marginean, a fost demis din functie prin decizie a premierului Emil Boc.
Decizia a fost luata in urma unei discutii avute de premierul Emil Boc cu presedintele ANAF.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat ca, in urma discutiei avute de premierul Emil Boc cu seful ANAF si avand in vedere ca DNA l-a pus pe Radu Traian Marginean sub invinuire in cazul vamii Halmeu, seful Autoritatii Nationale a Vamilor a fost demis din functie.
Ea a precizat ca, pana la numirea unui nou sef al Autoritatii Nationale a Vamilor, functia va fi preluata temporar de catre Viorel Comanita, directorul Directiei de Supraveghere Accize si Actiuni Vamale din cadrul ANAF.
Seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Radu Traian Marginean, audiat, miercuri, la sediul DNA Oradea, in dosarul traficului
de influenta din Vama Halmeu, a fost pus sub invinuire de procurori, fiind acuzat de luare de mita.
Ce se intampla?
Caracatita coruptiei si-a intins tentaculele peste toate granitele Romaniei, iar fabrica ilegala de bani a lucrat fara pauza zi si noapte, timp de 20 de ani, potrivit ProTV.
Stau marturie salile pline de judecata prin care au trecut, ori in care sunt chiar la aceasta ora, 140 politisti de frontiera si vamesi din vestul tarii. Cu totii apar in cel mai mare scandal de luare de mita de la revolutie incoace.
Dosarul scandalos, dezvaluie un sistem perfect de rulare a banilor pana la cel mai inalt nivel al societatii. Are insa, si accente fierbinti. Pentru ca unii dintre inculpati au fost filmati in timp ce faceau sex, desigur dupa ce luau spaga.
In grupuri de cate 15, vamesii, politistii de frontiera si contrabandistii au ajuns sub escorta inarmata, la Curtea de Apel Bucuresti.
In ultimele sase luni, activitatea din vamile Stamora Moravita si Naidas a fost monitorizata non-stop. Calculatoare si echipamentele aduse chipurile pentru modernizare au inregistrat toate miscarile salariatilor. In pararel, lucrau investigatori sub acoperire.
Pe acelasi subiect: