BERD: Economia creste intr-un ritm modest. Romania, penultima din 29 de state la avansul economic
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a imbunatatit usor prognoza economica pentru Romania, la 1,9%, de la 1,8% in mai, insa a avertizat ca noile masuri de austeritate asumate de Guvern in acordul preventiv cu FMI vor afecta relansarea cererii interne.
In pofida revizuirii pozitive a prognozei, cresterea economica a Romaniei ramane penultima intre cele 29 de state in care opereaza BERD.
Doar in cazul Croatiei, cu o crestere estimata pentru acest an la 1,1%, asteptarile sunt mai slabe. In Romania si Bulgaria, state membre ale Uniunii Europene, perspectivele economice se imbunatatesc, dar intr-un ritm modest, noteaza BERD.
"In Romania pare ca are loc in sfarsit o recuperare, dupa doi ani de crestere negativa, iar economia ar trebui sa revina la un avans economic modest in acest an. Exporturile cresc puternic, productia industriala a urcat anual cu peste 7% in mai, si chiar sectorul constructiilor incepe sa-si revina. Totusi, noul acord preventiv cu Fondul Monetar International angajeaza Guvernul la noi masuri de austeritate. Acesta va reduce vulnerabilitatile fiscale, insa va descuraja recuperarea cererii interne", se arata intr-un raport al BERD, citat de Mediafax.
Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana estimeaza pentru acest an o crestere economica de 1,5% in Romania. BERD a mentinut prognoza de 3,8% pentru Romania in 2012.
Pentru regiunea Europei de Sud-Est, care include si Romania, banca a urcat usor prognoza pe acest an, de la 2,2% la 2,3%, insa a operat o reducere de 0,1 puncte procentuale pentru anul urmator, de la 3,7% la 3,6%. Pe langa Romania, Europa de Sud-Est include si Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru si Serbia.
Evolutia economica ramane lenta in aproape intreaga regiune, noteaza BERD, in timp ce Turcia se dezvolta accelerat. Chiar daca pentru majoritatea statelor din Europa de Sud-Est exista asteptari de crestere in acest an, ratele avansului economic sunt in cea mai mare parte, inca, sub cele de dinaintea crizei. Recuperarea a fost sustinuta de exporturi. Importurile cresc din nou, indicand o recuperare partiala a cererii interne si increderii consumatorilor.
Pe acelasi subiect: