In ultimele trei luni ale anului trecut economia a crescut cu o rata anuala de 9,2%, potrivit datelor institutului turc de statistica. Anul trecut, Turcia s-a plasat pe locul doi in grupul celor 20 de state in­dustrializate si in dezvoltare dupa avansul PIB-ului de 8,9%, fiind depasita doar de China.

Guvernatorul bancii centrale Erdem Basci face eforturi pentru a incetini cresterea spre tinta guvernului de 4,5% in acest an prin restrictionarea creditului de consum.

Din noiembrie anul trecut si pana in ianuarie, institutia a dublat rezervele pe care bancile trebuie sa le constituie pentru obligatiile pe termen scurt, reducand astfel lichiditatile disponibile pentru acordarea de im­prumuturi, potrivit Bloomberg.

"Este nevoie clara de inasprirea politicilor fiscale si monetare", a afirmat Yarkin Ce­beci, economist la o divizie din Turcia a bancii americane JPMorgan Chase.

El a adaugat ca ritmul cresterii mareste deficitul de cont curent, ceea ce lasa statul vulnerabil la schimbarile in dispozitia investitorilor. In ritm trimestrial, economia a crescut cu 1,4% in primele trei luni.

Citeste continuarea pe www.zf.ro!