"FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala au constatat rezultatele privind tintele cantitative si agenda reformelor structurale si constatarea este ca toate obiectivele pentru aceasta a doua revizuire a acordului in curs au fost atinse, mai putin arieratele la intreprinderile de stat, care s-au stabilizat in trimestrul doi, dar nu au inceput inca sa fie diminuate", a spus Traian Basescu.

Seful statului a precizat ca arieratele societatilor de stat constituie o prioritate in actiunea guvernamentala.

"Prioritare in actiunea guvernamentala raman societatile de stat din punct de vedere al pierderilor pe care le inregistreaza si al arieratelor. Asa cum v-am spus, trimestrul doi marcheaza o stopare, cel putin aparenta, a cresterii arieratelor", a mentionat presedintele tarii.

El a mai spus ca societatile de stat vor fi in continuare in atentia Guvernului si ca "toate cele peste 100 de societati care pana acum erau mult prea autonome", desi erau de stat, raporteaza lunar situatia la Ministerul de Finante pentru a putea fi monitorizate.

"Imbucurator este ca s-au intreprins pasii necesari, conform acordului cu cele trei institutii, in vederea pregatirii concursurilor pentru management, privat sau romanesc sau strain si, de asemenea, au inceput la unele dintre societati chiar procese de restructurare in avans fata de programul stabilit", a adaugat seful statului.

Nerealizarea integrala a investitiilor, factor pentru deficitul mai mic decat cel prognozat

Presedintele Traian Basescu a declarat dupa intalnirea cu delegatia comuna a FMI, CE si BM ca unul dintre motivele inregistrarii unui deficit mai mic decat cel prognozat pe primul semestru al anului ar putea fi legat de nerealizarea integrala a investitiilor.

Potrivit sefului statului, deficitul pe primele sase luni ale anului se incadreaza in cifrele convenite cu cele trei institutii, fiind chiar mai mic decat cel prognozat, datorita a trei factori, dintre care doi pozitivi, iar unul "relativ negativ", daca este privit "la suprafata".

"Cei doi factori direct pozitivi sunt: o realizare a venturilor cu putin peste cele prognozate, deci venituri mai bune, probabil in urma activitatilor, actiunilor din vami, din Portul Constanta, in combaterea traficului de tigari, a evaziunii fiscale, veniturile realizate au fost mai bune decat cele estimate. De asemenea, cheltuielile curente au fost mai mici decat cele prognozate, cele prinse in buget, ceea ce, de asemenea, nu este rau. Si un al treilea motiv al realizarii unui deficit mai mic decat cel prognozat este legat de nerealizarea integrala a investitiilor. Avand in vedere procentul mic dintre investitiile prognozate si cele realizate, aici am o observatie: este posibil ca nu tot ce s-a lucrat sa fi fost facturat pana la 30 iunie, motiv pentru care inca sper ca investitiile se vor realiza integral anul acesta", a explicat Basescu.

Basescu a afirmat ca in timpul intalnirii s-a constatat un "lucru imbucurator" faptul ca deficitul de cont curent se mentine sub 5%. El a precizat ca aceeasi perspectiva este si pentru anul 2012, respectiv un deficit de cont curent sub 5% din PIB.

"Aceasta, altfel tradus, inseamna ca Romania e, incepe sa devina competitiva. Aduceti-va aminte ca in anul de gratie 2008, cand am avut o crestere economica de aproape 8%, deficitul de cont curent era de 13,5% din PIB. Deci s-a produs o pierdere masiva de competitivitate. In momentul de fata, Romania a recuperat aceasta pierdere de competitivitate si principalul motor este chiar exportul", a adaugat presedintele Romaniei.

El a mai spus ca a intervenit o intelegere in cursul acestei misiuni, anume ca deficitul pe care Romania si-l asuma pentru anul 2012 "sa nu mai fie 3% pe cash, ci 3% ESA, ceea ce inseamna circa 2,5%, 2,7% pe cash, functie de ce se va constata atunci cand vor fi evaluate toate societatile de stat".

Deficitul bugetului general consolidat a fost de 11,3 miliarde de lei in primele sase luni ale anului, echivalentul a 2,07% din PIB, sub tinta de 12,6 miliarde lei prevazuta in scrisoarea suplimentara a acordului de tip stand-by incheiat cu Fondul Monetar International.

Veniturile incasate la bugetul general consolidat au insumat 85 miliarde lei, in urcare cu 9,6% fata de nivelul din anul precedent, in principal ca urmare a cresterii incasarilor din taxa pe valoare adaugata (+31,5%), accize (+27,1%) si venituri din capital (+58,9%), potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Incasarile din contributii de asigurari sociale au continuat sa se imbunatateasca, fiind cu 4,7% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent, iar incasarile din impozitul pe profit au depasit pe cele din aceeasi perioada a anului precedent cu 1,42%.

Potrivit MFP, cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 96,2 miliarde lei, au inregistrat o usoara crestere, in termeni nominali, cu 0,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a cresterii cheltuielilor de cofinantare pentru proiecte cu finantare nerambursabila, insa ca pondere in PIB s-au redus cu 0,9 puncte procentuale.

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 60,9% fata de primele sase luni ale anului 2010.

Costurile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele sase luni in suma de 14,86 miliarde lei, fata de 11,67 miliarde lei inregistrate in aceasi perioada a anului precedent.

Potrivit intelegerii cu Fondul Monetar International si celelalte institutii internationale, deficitul bugetar nu trebuie sa depaseasca in acest an 24 miliarde de lei, echivalentul a 4,4% din PIB.

Citeste si:

Guvernul prognozeaza o crestere economica de 0,3-0,4% in trimestrul 2 si o inflatie de 4,8% in acest an

Franks, FMI: "Cresterea economica va continua si va accelera in 2012". Romanii n-o vor simti, insa, in buzunare VIDEO