"Pentru a diminua riscul ca Romania sa nu cheltuiasca toata suma alocata pe fondurile structurale, am propus Comisiei si Consiliului sa analizam in perioada urmatoare posibilitatea extinderii termenului de utilizare a banilor din bugetul 2007-2013 cu trei ani, deci nu pana in 2015, ci pana in 2016. Astfel am diminua in mod considerabil riscul ca Romania sa nu utilizeze toti banii si sa ne putem apropia de un procent de 100% al alocatiei din bugetul 2007-2013", a mentionat Basescu, citat de Mediafax.

Presedintele Basescu a mai spus ca o alta propunere care vizeaza cresterea economica a Romaniei este legata de posibilitatea de a transfera fonduri de pe un program pe altul.

"Aici am exemplificat cu programul de la MDRT, care avea un grad de absorbtie, pe 4 mai, de 19,6%, un program care merge foarte bine si programe in care avem un nivel de absorbtie de 2,3,4 procente. In aceste conditii, am cerut flexibilizarea reglementarilor, care sa ne permita alocarea de bani de pe un program pe altul", a explicat el.

Seful statului a mentionat in context problema POSDRU. "Avem problema POSDRU, va dau un exemplu, nu vreau sa credeti ca spun sa se ia bani de la POSDRU, dar s-ar putea sa avem probleme in derularea acestui program. Si atunci, decat sa ramanem cu banii necheltuiti, daca vor fi cumva probleme, mai bine ii mutam pe programul de dezvoltare regionala in timp util, astfel incat sa ii putem cheltui in perioada n+3 ani sau n+2, daca nu vom obtine n+3, dar eu cred ca vom obtine", a aratat el.

Presedintele a mentionat ca vede flexibilizarea utilizarii banilor de pe un program pe altul ca o solutie de crestere pe termen lung, simultan cu continuarea reformelor structurale.

De asemenea, seful statului a solicitat sa se analizeze posibilitatea ca banii de la BEI utilizati pentru investitii ori sa nu fie considerati componenta a deficitului bugetar, ori sa existe o relaxare a obiectivelor de deficit. El a mentionat ca finantarile de la BEI nu pot fi utilizate la capacitate, intrucat cresc deficitul bugetar, existand astfel restrictii in utilizarea lor.

"Am cerut sa se analizeze posibilitatea ca banii de la BEI, utilizati pentru investitii, ori sa nu fie considerati componenta a deficitului bugetar, ori sa avem o relaxare a obiectivelor de deficit bugetar, pentru ca nu sunt bani care se duc in consum, ci bani care contribuie la crestere", a spus el.

Presedintele Basescu a precizat ca la acest summit - care a avut intre teme solutiile de crestere economica - nu au existat concluzii, fiind doar o discutie premergatoare Consiliului European din iunie si ca, de aceea, face referire doar la punctul de vedere pe care l-a exprimat in Consiliu si nu la opiniile generale.

Presedintele a subliniat ca solutia corecta intr-o strategie care vizeaza cresterea economica la nivel european inseamna consolidare fiscala, reforme structurale si investitii.

Pe de alta parte, seful statului a amintit ca in timpul Guvernului Ungureanu a fost lansata o invitatie pentru guvernele statelor membre privind o discutie pe tema fondurilor structurale, sub deviza "Prietenii coeziunii", care a fost reinnoita de Guvernul Ponta, pentru data 1 iunie.

"Pentru a nu crea impresia ca se izoleaza Estul de vechea Europa, am informat toti participantii ca oricine vrea sa participe la intalnirea de la 1 iunie de la Bucuresti este binevenit, inclusiv presedintele Barroso. (...) Nu e o intentie a Bucurestiului de a aduna Estul pentru o coalitie, ci este o invitatie deschisa catre toate statele membre, pana la urma discutam probleme care ne framanta si pe unii si pe altii", a adaugat Basescu.