"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat miercuri, 13 iunie a.c., Decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare intre Regatul Belgiei, Republica Bulgaria, Regatul Danemarcei, Republica Federala Germania, Republica Estonia, Irlanda, Republica Elena, Regatul Spaniei, Republica Franceza, Republica Italiana, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat de Luxemburg, Ungaria, Malta, Regatul Tarilor de Jos, Republica Austria, Republica Polona, Republica Portugheza, Romania, Republica Slovenia, Republica Slovacia, Republica Finlanda si Regatul Suediei, semnat la Bruxelles, la 2 martie 2012", informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Presedintele declara pe 7 martie ca recomandarea sa este ca Parlamentul sa adopte cat mai repede si in integralitat Tratatul de stabilitate fiscala, pe care el l-a semnat la Bruxelles.

El a evidentiat atunci ca Tratatul nu va intra in vigoare decat in ultima instanta la 1 ianuarie 2013, fiind foarte probabila ratificarea lui mai devreme din partea a 12 state din zona euro. "Rugamintea mea este sa il ratificam repede, pentru ca va fi un semnal al vointei politice (...) Este, cred eu, abordarea pe care trebuie sa o avem, pentru ca ea suna ca o asumare, imi asum sa fiu un bun european, sa am o economie performanta, sa fiu responsabil cu cheltuirea banului public. O astfel de asumare va face din Romania o tara nu numai respectata, ci care isi creeaza si premisele sa devina performanta (...) Cred ca tratatul este un pas inainte, pe care Romania nu are dreptul sa il faca pe jumatate, trebuie sa contribuim la consolidarea europeana", a spus presedintele.

Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, declara in plenul Parlamentului de la Bucuresti, pe 25 aprilie, ca o ratificare rapida a Tratatului de stabilitate fiscala de catre Romania este "cruciala".

Plenul reunit a votat, marti, adoptarea proiectului de lege de ratificare a Deciziei Consiliului European privind modificarea Tratatului UE pentru instituirea mecanismului de stabilitate a Zonei euro, care fusese solicitata, vineri, de presedintele Traian Basescu.

Proiectul de lege a primit 307 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si o abtinere.

Presedintele Basescu a adresat vineri, o scrisoare presedintilor Camerelor Parlamentului, solicitand adoptarea "cat mai urgent posibil" a proiectului de lege de ratificare a Deciziei Consiliului European privind modificarea Tratatului UE pentru instituirea mecanismului de stabilitate a zonei euro.

Conform procedurilor, documentul trebuie ratificat de cel putin 12 parlamente ale unor state membre pentru a putea fi aplicat.

Ce prevede Tratatul fiscal

Astfel, Tratatul va intra in vigoare la 1 ianuarie 2013, dupa ce va fi fost ratificat de cel putin 12 state contractante din zona euro sau in prima zi a lunii urmatoare ratificarii de catre cel de-al 12-lea state membru al zonei euro, aplicandu-se data care intervine mai intai.

Tratatul prevede obligatia de a mentine un deficit structural ce nu poate depasi obiectivul national pe termen mediu, stabilit pentru fiecare stat membru in parte, cu o limita inferioara de 0,5% din PIB, la preturile pietei. In cazul in care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% din PIB si nu exista riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, deficitul structural poate sa ajunga la circa 1% din PIB.

Deficitul bugetar ciclic maxim plus cel structural trebuie sa se incadreze in limita de 3% din PIB.

In cazul in care se inregistreaza abateri fata de aceste nivele, se va declansa automat un mecanism de corectie, ce trebuie introdus in legislatia nationala de fiecare stat membru, la fel ca si asa-zisa "regula de aur", privind limitarea deficitului structural. Daca un stat membru nu transpune aceste doua prevederi in legislatia nationala, poate fi sesizata Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Nerespectarea deciziei acestei instante poate duce la o sanctiune financiara de maximum 0,1% din PIB-ul tarii respective.