Uniunea Crestina (CDU/CSU) a Angelei Merkel si aliatul sau liberal (FDP), Partidul social-democrat (SPD) si Verzii dispun de o majoritate confortabila pentru ca Gauck sa fie ales dupa demisia de vineri a lui Christian Wulff, suspect de coruptie.

Gauck a fost candidatul din partea SPD si a Verzilor in iunie 2010 impotriva lui Wulff, pe care Merkel a ajuns sa il sustina, in mod regretabil.

Gauck, calificat de Merkel ca fiind "un profesor de democratie" in cadrul conferintei sale de presa, se bucura de o mare popularitate in Germania.

Doar partidul de extrema dreapta Die Linke, care include fosti membri ai Partidului comunist ce conducea in RDG, il critica puternic pe acest pastor luteran.

Joachim Gauck, un viitor presedinte popular, care se bucura de o importanta autoritate morala

Viitorul presedinte german Joachim Gauck, in varsta de 72 de ani, pastor si fost activist pentru drepturile omului in fosta RDG, se bucura de o importanta autoritate morala in vederea exercitarii unei functii patate de scandaluri care l-au fortat pe predecesorul sau sa demisioneze, relateaza AFP.

Acest om inalt, cu parul grizonant, zambitor si cu o voce blanda este originar din nord-estul Germaniei, unde a copilarit si cancelarul Angela Merkel, fiica unui pastor.

Nascut in ianuarie 1940 la Rostock (nord-est), el a ales sa devina pastor al Bisericii luterane si a fost martor al unor arestari arbitrare in parohia sa. Intr-o Republica Democrata Germana (RDG) in care Biserica se bucura de o relativa liniste, acesta si-a folosit pozitia pentru a apara drepturile omului.

In timpul primelor proteste din 1989, care au condus la daramarea Zidului Berlinului in noiembrie, el a devenit purtatorul de cuvant al colectivului de opozanti Noul Forum din Rostock.

Gauck desemnat, ulterior, pe 3 octombrie 1990 sa conduca Centrul insarcinat cu gestionarea si conservarea arhivelor Stasi, politia secreta a fostei RDG. El a ocupat postul timp de 10 ani, devenind reprezentantul eforturilor germane vizand fosta dictatura comunista.

Candidat invins la alegerile prezidentiale din 2010, sustinut de social-democratii din SPD si Verzi, el este totusi numit "presedintele inimilor" de catre presa, datorita popularitatii sale foarte mari, dupa un al treilea si ultim tur de scrutin pierdut la distanta mica de contracandidatul Christian Wulff.

Demisia de vineri a lui Wulff, in urma unui scandal privind cadouri primite de la prieteni bogati si tentative de intimidare a presei, l-a adus pe Gauck in prim plan.

Joachim Gauck urmeaza sa fie ales in mod oficial de o Adunare federala compusa din deputati din cadrul Bundestagului si din delegati ai lumii politice si ai societatii civile desemnati de parlamentele regionale, care urmeaza sa fie organizata pana pe 18 martie.