Business Insider prezinta lista facuta de Saxo Bank pentru anul viitor.

1. Actiunile Apple se vor prabusi cu 50% fata de recordul atins in 2011.

In 2012, Apple se va confrunta cu competitori puternici ca Google, Amazon, Microsoft/Nokia si Samsung, in ceea ce priveste produsele inovatoare.

Va fi foarte dificil pentru Apple sa pastreze cota de piata de 55% cu iPhone, in competitia cu Android.

De ce ar putea sa dispara brandul Apple

2. Uniunea Europeana va declara o “vacanta bancara” prelungita in 2012.

Masurile pe care le-au anuntat liderii UE in decembrie pentru a face fata crizei datoriilor din zona euro sunt insuficiente – mai ales pentru Italia, astfel ca problemele din regiune se vor agrava pana la jumatatea anului viitor. In consecinta, pietele financiare vor continua sa scada, chiar si cu 25%, pe termen scurt, ceea ce ii va obliga pe politicenii europeni sa declare o vacanta prelungita, atat in cazul burselor, cat si in cel la bancilor.

3. Australia va intra in recesiune.

Efectele crizei datoriilor din Europa, dar si  incetinirea cresterii economice din Asia va impinge si alte state in recesiune. Tara cea mai dependenta de China este Australia, astfel ca daca cererea Beijingului pentru carbune si alte resurse naturale se va diminua, acest lucru va conduce Australia catre recesiune.

4. Zeci de banci din Europa vor fi nationalizate.

Inca de la inceputul anului, sistemul bancar din Europa va fi sub presiune. Insitutiile bancare vor fi nevoite sa vanda din activele financiare, dar vor fi putini cumparatori in piata. Saxo Bank estimeaza ca mai mult de 50 de banci vor fi trecute in proprietatea statului din cauza problemelor financiare.

5. Suedia si Norvegia vor inlocui Elvetia, in ceea ce priveste siguranta economiilor.

Daca pana acum, Elvetia era considerata cea mai sigura tara in care bogatii lumii isi tineau economiile, in ultimul an lucrurile s-au schimbat. Autoritatile de la Berna au fost nevoite sa ia cateva masuri fiscale pentru a impiedica aprecierea excesiva a monedei nationale. In aceste conditii, investitorii se indreapta spre tarile nordice, in special Norvegia si Suedia, care au economii si monede nationale puternice.

Citeste si:

Lumea in 2012. Coreea de Nord, Orientul Mijlociu sau China, zonele din care vin cele mai periculoase amenintari pentru economia globala

Societe Generale: Europa se va confrunta cu un nou an dureros in 2012

Prognoze din ce in ce mai pesimiste. UE intra in recesiune in 2012, iar Romania va inregistra o crestere de 0,5%