Mai mult, conform proiectului, conducatorii vehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarna in sezonul rece vor fi penalizati cu 9 pana la 20 de puncte, amenda si retinerea certificatului de inmatriculare sau inregistrare al masinii.

Insa, cauciucurile de iarna nu sunt doar un moft al autoritatilor. Chiar daca sunt obligatorii sau nu, folosirea lor in sezonul rece este recomandata.

Indiferent de sistemele de siguranta ale masinii pe care o conduci, cauciucurile sunt esentiale atunci cand vine vorba de control pe zapada sau gheata.

Atunci cand temperatura scade sub 7 grade Celsius, cauciucurile de iarna se comporta mult mai bine datorita compozitiei acestora. Anvelopele de vara se intaresc la frig si isi pierd aderenta. In acest caz distanta de franare se poate dubla.

Spre deosebire, anvelopele de iarna sunt mai moi si ca urmare mai aderente.

O alta caracteristica a anvelopelor de iarna este profilul proeminent. Cauciucurile de iarna “ musca” mai eficient in zapada.

Dar sa vedem care sunt cele mai performante cauciucuri de iarna testate de International Consumer Research&Testing (ICRT), organizatie care se ocupa cu testarea produselor din piata la nivel european.

Testelor au fost facute tinand cont de mai multe criterii precum: performanta pe sosea uscata, performanta pe sosea uda, performanta pe zapada, performanta pe gheata, zgomot produs in timpul mersului, influentarea consumului de carburant si viteza maxima pana la care pot rula in siguranta.

Pozitie Marca Model Pret aproximativ lei/bucata
1 Federal Himalaya WS-1 350
2 Sava Eskimo S3 275
3 Marangoni 4 Winter 185
4 Pneumant PN 150 Wintec 310
5 Lassa Snoways Era 290
6 Firestone Winterhawk 2 200
7 Kumho KW 23 410
7 Uniroyal MS+6 280
8 Semperit Master-Grip 225
9 Dunlop SP Winter Response 290
9 Goodyear UltraGrip 7+ 270
9 Kleber Krisalp HP 2 230
10 Bridgestone Blizzak LM 30 325

Anvelopele care au obtinut acelasi punctaj la teste sunt ierarhizate dupa ordinea alfabetica.

Sursa: www. infocons.ro

Preturile sunt cele afisate pe site-urile de vanzari de cauciucuri si sunt valabile pentru dimensiuni diferite de anvelope.

Vezi aici unde gasesti cele mai bune oferte de cauciucuri de iarna