Venitul real al gospodariilor din Marea Britanie, dupa taxe, a scazut in primele trei luni cu 1,7% fata de nivelul din trimestrul patru al anului trecut, cea mai slaba evolutie din 1987. 

Oficialii au confirmat totodata datele privind evolutia PIB in primul trimestru, cu o crestere de 0,3%. 

De asemenea, statistica a revizuit datele privind cresterea economica de anul trecut, astfel incat potrivit noilor estimari economia Marii Britanii nu a inregistrat in 2012 cea de-a doua runda de recesiune din ultimii patru ani. Datele indica stagnare pentru prima jumatate a anului trecut.  In orice caz, revenirea pe crestere in primul trimestru este un semn bun, insa consumatorii continua sa resimta presiuni, deoarece inflatia depaseste rata de expansiune a PIB, iar masurile de austeritate limiteaza activitatea economica. 

Biroul de statistica de la Londra a mai precizat ca economia s-a cotractat cu pana la 7,2% de la varful inregistrat in 2008, majorand semnificativ marja indicata anterior, de 6,3%. 

Scaderea veniturilor a afectat si economiile populatiei. Rata medie de economisire a scazut in primul trimestru la 4,2%, cel mai redus nivel din ultimii patru ani, fata de 5,9% in trimestrul patru din 2012 si 7,4% in perioada corespunzatoare a anului trecut. 

Ministrul de Finante, George Osborne, a prezentat miercuri programul de reduceri de cheltuieli convenit de guvern pentru anul fiscal 2015, in valoare totala de 11,5 miliarde lire sterline. Din cauza evolutiei sub asteptari a economiei, masurile de austeritate au fost desfasurate pe un calendar mai indelungat, guvernul anticipand acum ca ultimul an de "taieri" va fi 2017-2018. 

Banca Angliei va derula in 3-4 iulie prima sedinta de politica monetara sub coordonarea noului guvernator, canadianul Mark Carney.