Scandalul dintre Boris Berezovsky si Roman Abramovici asupra unor magazine de moda din Londra, a fost semnalul ca Marea Britanie devine un teren propice pentru dezvoltarea afacerilor oligarhilor rusi, scrie The Guardian.

Tot mai multi miliardari din Rusia au pus ochii pe strazile Londrei, incepand cu cele din districtele suburbane, pana la cele din centru. Printre cei interesati de afaceri in zona se numara Oleg Deripaska, baronul aluminiului, Alisher Usmanov, actionar majoritar al clubului de fotbal Arsenal si Alexander Lebedev, un fost agent KGB, acum proprietar al publicatiilor Evening Standard si Independent.

Banii nu sunt o problema. Abramovich a cumparat doua locuinte invecinate in districtul Belgravia, unul dintre cele mai scumpe din oras. Planul era sa ridice o constructie impunatoare, ce avea sa se numeasca Belgravia Palace. Acum se pare insa ca este pe punctul sa vanda proprietatile ca sa inceapa renovarea unei case in Chelsea.

De altfel, majoritatea rusilor cu bani detin case in cele mai centrale zone din Londra. Pentru cei mai multi, principala atractie este data de securitatea din regiune.

Pana acum cativa ani, credeau ca daca se vor muta in Londra, nu vor fi asasinati sau rapiti. Dar, poate mai important decat atat, este vorba de protectia legala pe care tara o asigura impotriva extradarilor, acuzatiilor si anchetelor. Puterea judecatorilor de la Curtea Regala de Justitie reprezinta cel mai important motiv pentru oligarhii rusi”, explica Mark Hollingsworth, autor al studiului Londongrad, despre viata miliardarilor rusi in capitala britanica.

Stilul de viata din Londra, restaurantele cotate cu mai multe stele Michelin si apartamentele de lux, atrag de ani de zile bogatii din Emiratele Arabe, iar acum a venit randul celor din Rusia, care calca pe urmele lui Roman Abramovici.

Miliardarul rus Boris Berezovski a murit sambata la Londra la varsta de 67 de ani. Omul de afaceri a fost gasit in locuinta sa din Surrey, din sudul Angliei, a anuntat purtatorul de cuvant al acestuia Tim Bell.

Moartea lui Berezovski este considerata o enigma in acest moment de politistii britanici, care au anuntat ca ancheta privind decesul miliardarului rus este intr-un stadiu incipient. Anuntul initial a fost facut pe Facebook de catre ginerele omului de afaceri.

Publicatia The Guardian scrie ca exista speculatii privind o posibila sinucidere, mai ales ca Boris Berezovski a pierdut in urma cu doar cateva luni un proces extrem de important, mai ales din punct de vedere personal, impotriva lui Roman Abramovici. Berezovski l-a acuzat pe patronul clubului de fotbal Chelsea Londra de santaj si incalcarea unui contract legat de o companie ruseasca de petrol. Justitia britanica nu i-a dat insa dreptate lui Berezovski, care ar fi trebuit sa-i plateasca lui Abramovici nu mai putin de 35 de milioane de lire sterline, reprezentand cheltuieli de judecata.