Pedala buclucasa este din plastic, asa cum sunt mai nou multe dintre piesele folosite la masinile noi. Cei de la Toyota spun ca problema apare la o articulatie unde, din cauza frecarii, se poate ajunge la blocarea acceleratiei. Demontarea, repararea si remontarea dureaza cel mult 30 de minute. Pana acum, la noi nu s-a petrecut nici un incident.

Constructorul are banuiala ca in timpul drumului pedala de acceleratie ar putea sa nu revina la pozitia initiala ori sa o faca prea lent. Totul depinde insa si de uzura sau mediul in care este folosita masina. Cateva mii dintre cele peste 4 milioane de masini rechemate s-au vandut si la noi. "Ne cerem scuze pentru disconfortul creat clientilor nostri, insa rechemarea se face pentru siguranta lor", explica Radu Petrescu, director after-sales Toyota Romania.

Afectate de rechemare sunt majoritatea modelelor vandute pe piata romaneasca de marca japoneza, de la micul IQ la sedanul Avensis. Este vorba despre masini produse in aceeasi fabrica din Cehia, unde sunt asamblate si modelele gemene lui Aygo, Peugeot 107 si Citroen C1. "13 masini vandute in Romania sunt afectate", spune Gheorghe Uti, director general Peugeot.

Aceasta campanie de rechemare este una dintre cele mai mari din ultimii ani. Importatorii au anuntat ca toti cei interesati pot cere lamuriri prin telefon, internet sau in reprezentante. Toate persoanele afectate vor fi programate incepand de saptamana viitoare.