Această ofertă vine în urma recapitalizării Avtovaz, operaţiune finalizată luna trecută, la finalul căreia participaţia Rostec Auto a urcat de la 64,6% până la 83,5%, screi Agerpres.

Într-un comunicat de presă difuzat joi, Renault a precizat că, în conformitate cu legislaţia rusească, în momentul în care un acţionar depăşeşte pragul de 75% din capitalul unei societăţi este obligat să lanseze o ofertă publică de preluare a titlurilor deţinute de acţionarilor minoritari.

"Detaliile ofertei obligatorii vor fi făcute publice după ce vor fi validate de Banca Centrală a Rusiei", a precizat Renault într-un comunicat.

În luna aprilie a acestui an, Renault şi alţi acţionari ai Avtovaz au injectat peste un miliard de euro în cel mai mare producător auto din Rusia, pentru a întări situaţia financiară şi a profita de redresarea pieţei auto ruse. Operaţiunea, care a implicat în mare măsură conversia datoriei în acţiuni, a totalizat 107 miliarde de ruble (1,3 miliarde de euro). În urma conversiei, participaţia societăţii mixte Alliance Rostec Auto B.V. la Avtovaz a ajuns la 83,5%.

Avtovaz a fost afectată în ultimii ani de declinul pieţei auto ruse şi a încercat să contracareze aceste evoluţii prin scăderea costurilor şi lansarea de noi modele.

Nicolas Maure a fost numit în 2016 director general la Avtovaz, victimă a recesiunii din Rusia, care a afectat vânzările auto. Până în 2016, Maure a fost directorul general al Groupe Renault România şi director general al Automobile Dacia, având astfel experienţa de a lucra într-un fost stat comunist şi de a trata cu sindicatele.