"Din piata de piese auto, circa 10% reprezinta contrafacerile. Prejudiciile aduse grupului Renault de comertul cu piese care nu sunt de origine se ridica la cinci milioane euro anual", a adaugat Martin.

Totodata, anul trecut s-a inregistrat o reducere de aproape sapte ori a volumului de piese contrafacute capturate, de la 27.000 in 2008 la 4.000 de componente.

Renault colaboreaza cu autoritatile vamale, Politia si Registrul Auto Roman pentru combaterea contrafacerii pieselor de schimb auto.

Ca exemplu de piesa de schimb, placutele de frana contrafacute afecteaza eficienta masinii la franare. 
De la 130 de kilometri la ora masina se opreste in 80 de metri. Cu placute contrafacute, distanta creste cu inca 30 de metri. Importatorii de marca si autoritatile stiu ca se lupta cu morile de vant cand incearca sa stopeze vanzarea acestor piese periculoase.

"Nu exista decat pedeapsa cu amenda si confiscarea bunurilor pe care le gasim. Asadar pot reveni oricand la treaba. Cu mai mult curaj pentru ca trebuie sa isi recupereze pierderile anterioare" spune.Dan Bucur, comisar sef investigare fraude IGPR.

Puse in fata unei cresteri de aproximativ 20% a vanzarilor de contrafacute, marcile auto se adapteaza si au ajuns sa ofere si ele piese alternative in service, mai ieftine cu 20-30%.
"Nu sunt originale, dar au standarde minime de calitate", explica oficialii Renault.