Proprietarii de vehicule inmatriculate inainte de anul 2007 ar putea fi scutiti de la plata taxei de prima vanzare auto, suspendata pe parcursul anului trecut, dar reintrata in vigoare incepand cu acest an, premierul Victor Ponta afirmand ca taxarea acestui tip de masini reprezinta "o aberatie".

"Trebuie sa incercam sa indreptam aberatiile, iar prima dintre aberatii era referitoare la masinile de dinainte de 1 ianuarie 2007, inainte sa intram in Uniunea Europeana. Deci, are omul o Dacie care face 300 euro si plateste o taxa de 3.000 euro, sigur ca e o aberatie", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Anul trecut, fostul Guvern a decis ca pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 taxa de poluare trebuie achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor.

Taxa, denumita "de prima vanzare", este perceputa cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa de poluare.

Ministrul Mediului de la acea data, Laszlo Borbely, arata ca aproape 110.000 de autovehicule inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 si pentru care nu a fost achitata taxa de prima inmatriculare, in general masini cu norma de poluare Euro 3 si 4, si-au schimbat proprietarii.

La scurt timp insa, invocand dificultati administrative de colectare, fostul Guvern a decis ca taxa de prima vanzare a masinilor inmatriculate inainte de 2007 sa fie suspendata pana la inceputul anului 2013, iar persoanele care au platit deja aceasta taxa sa primeasca banii inapoi.

In conditiile in care a fost suspendata doar pana la inceputul acestui an, taxa de prima vanzare auto este din nou obligatorie incepand cu 1 ianuarie.

Proiectul timbrului de mediu se discuta in Guvern saptamana viitoare

La randul sau, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat ca proiectul timbrului de mediu va fi prezentat in Guvern, cel mai probabil, saptamana viitoare, iar apoi va urma o dezbatere publica legata de aceasta taxa care ar urma sa o inlocuiasca pe cea de prima inmatriculare auto.

Plumb a mai spus ca prin timbrul de mediu se va face o corelare intre capacitatea cilindrica a autoturismului si emisiile de noxe, proiectul noii taxe fiind in lucru.

Referitor la solicitarile de restituire a taxei auto, ministrul Mediului estimeaza ca anul acesta vor fi platiti aproximativ 350 de milioane de lei, pe rolul instantelor fiind 80.000 de solicitari de aceasta natura.

Rovana Plumb a adaugat, in acelasi context, ca restituirile ar urma sa se faca in ordinea cronologica a hotararilor judecatoresti cu acest obiect.

Miercuri, Guvernul a amanat din nou o decizie in privinta modificarii sistemului actual de taxare a proprietarilor de vehicule, vicepremierul Liviu Dragnea afirmand ca ministrul Mediului, Rovana Plumb, a cerut in sedinta a Executivului amanarea acestui subiect.

Intrebat de jurnalisti daca exista totusi un termen in care noul sistem de taxare a proprietarilor de vehicule sa intre in vigoare, vicepremierul a raspuns doar : "Noi speram cat mai repede".

In aceste conditii, taxa de prima inmatriculare si taxa de prima vanzare auto raman inca in vigoare, o decizie fiind amanata si in sedinta de saptamana trecuta a Guvernului.

Premierul Victor Ponta a anuntat recent ca taxa de prima inmatriculare auto va fi inlocuita cu un "timbru de mediu" pentru care proprietarii de vehicule vechi si poluante vor plati mai mult, iar detinatorii de vehicule noi vor plati mai putin sau chiar deloc in cazul masinilor hibride electrice.