Programul Rabla pentru persoane juridice demareaza de luni. Cate tichete sunt disponibile si cum se obtin eco-bonusurile
Masini, Programul Rabla. www.pixabay.com
Institutiile publice si persoanele juriduce care vor sa-si achizitioneze masini prin programul Rabla au la dispozitie 5.000 de tichete, incepand de luni, potrivit Administratiei Fondului de Mediu.
In cadrul programului guvernamental, pe langa cele 20.000 de vouchere pentru persoane fizice, statul ofera si 5.000 de tichete pentru persoane juridice, in valoare de 37,5 milioane de lei, tichete care vor fi alocate electronic.
Programul Rabla pentru achizitionarea de masini noi de catre persoane juridice va incepe luni, 4 mai, in cadrul acestuia fiind alocate 5.000 de vouchere, potrivit datelor furnizate de Administratia Fondului pentru Mediu.
Voucherele pentru persoane juridice se acorda institutiilor publice, operatorilor economici fara personalitate juridica sau organizatiilor profesionale care sunt organizate si isi desfasoara activitatea in una dintre formele de exercitare a profesiei liberale.
20.000 de tichete pentru persoane fizice
Programul Rabla 2015 pentru persoane fizice a inceput in 25 mai, cei interesati putandu-se inscrie deja la un dealer autorizat pentru a-si rezerva tichetul de 6.500 de lei pe care il primesc pentru a achizitiona o masina noua la casarea uneia mai vechi de opt ani.
Lista dealer-ilor auto validati in program va putea fi consultata pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu, potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului.
Cei inscrisi vor beneficia de un tichet de 6.500 de lei in schimbul casarii masinii mai vechi de opt ani pe care o au la unul dintre colectorii autorizati de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. Ei vor beneficia de reducerea de 6.500 de lei la achizitionarea masinii noi de la producatorul la care s-au inscris.
Totodata, beneficiarii pot ceda prima de casare in favoarea altor persoane care doresc sa isi cumpere o masina noua.
In cadrul programului Rabla 2015, cu o valoare totala de 200 milioane lei, a fost alocat un numar de 20.000 de tichete pentru persoane fizice si 5.000 de tichete pentru persoane juridice si institutii publice.
Ce sunt eco-bonusurile si cum se obtin
In plus, cei care participa la program pot beneficia de eco-bonusuri, la achizitionarea unor autoturisme cat mai nepoluante.
Valoarea eco-bonusurilor este urmatoarea: 750 de lei la achizitionarea unui autovehicul nou al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km, in regim de functionare mixt, potrivit mentiunilor inscrise in certificatul de conformitate al autovehiculului nou; 1.500 de lei la achizitionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid conventionale) si 2.500 de lei la achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in).
Pot fi cumulate maxim doua eco-bonusuri, cu mentiunea ca aceasta se poate realiza numai intre un eco-bonus de 750 de lei si unul din celelalte doua categorii.
"In urma dezbaterilor, s-a ajuns la concluzia ca este nevoie de acordarea unor eco-bonusuri diferentiate, cu o valoare mai mare pentru autoturismele care polueaza cel mai putin. Consideram ca aceasta decizie reprezinta inca un pas spre un program Rabla 2016 pe care ni-l dorim suta la suta ecologic", a declarat Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.
Mai multe despre:
#Programul Rabla#masini
Pe acelasi subiect: