Ministrul Mediului a declarat ca bugetul pe 2015 al programului Rabla este de 200 de milioane de lei, cu 33% mai mare decat anul trecut. 

Gratiela Gavrilescu a precizat ca anul acesta vor fi acordate 20.000 de tichete pentru persoane fizice si 5.000 pentru persoane juridice, respectiv cu 3.000 mai multe pentru acestea din urma. 

Valoarea tichetului va fi tot de 6.500 de lei, in timp ce a eco-bonusului acordat pentru achizitia unei masini ecologice va creste de la 500 la 1.500 de lei. 

Daca prima de casare este transmisibila, eco-bonusul nu se acorda daca masina noua nu este cumparata de aceeasi persoana care caseaza masina veche. Astfel, proprietarul masinii casate poate opta pentru cedarea tichetului electronic unei alte persoane, care doreste sa isi cumpere o masina noua, insa persoana respectiva nu va beneficia si de eco-bonusuri, chiar daca achizitioneaza o masina care respecta conditiile pentru acordarea acestora.  Ca si anul trecut, prima de casare va fi acordata sub forma de tichet electronic, pentru casarea unei masini mai vechi de opt ani, a mai spus ministrul Gavrilescu. 

Eco-bonusul va fi acordat la cumpararea unui autovehicul nou al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km, unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid sau unui autovehicul nou incadrat in norma de poluare Euro 6, in conditiile in care inmatricularea, vanzarea si introducerea in circulatie a acestuia are loc pana la 31 august 2015. Se pot cumula maxim doua eco-bonusuri. 

Ministrul Mediului a mai anuntat ca daca anul trecut au fost disponibile 800 de eco-bonusuri, in 2015 sunt disponibile 1.600. In 2014, au fost duse la casat 20.391 de masini vechi si au fost decontate tot atatea tichete pentru achizitia de masini noi, de catre persoanele fizice si juridice.

Cele mai multe tichete Rabla pentru masini casate au fost eliberate, anul trecut, in Bucuresti si judetele Prahova si Arges. 

Printre beneficiarii programului Rabla 2014 pentru persoane juridice au fost: Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, care a obtinut 429 de tichete, CNADNR (123) si Secretariatul General al Guvernului, care a obtinut 51 de tichete, folosite pentru achizitia de masini Dacia Duster pentru Republica Moldova.