Repartizarea tichetelor valorice se va realiza in functie de numarul masinilor mai vechi de 10 ani din parcurile auto judetene, conform statisticilor realizate de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Permiselor. De asemenea, distribuirea acestora se face in mod egal intre punctele de lucru apartinand colectorilor validati din judetul respectiv.

Proprietarul unui autovehicul uzat care vrea sa obtina tichetul valoric de 6.500 de lei pentru casarea acestuia trebuie sa se inscrie la un colector validat si sa obtina certificatele de distrugere, de radiere si tichetul in maxim 10 zile, scrie Mediafax.

Cei care doresc sa-si achizitioneze un autovehicul nou si detin un tichet valoric, il pot depune la producatorul/dealer-ul auto acceptat in program, pana la data de 20 decembrie 2013. Nota de inscriere pentru achizitionarea unui autovehicul nou de la un producator/dealer validat este valabila pana la data de 23 decembrie 2013.

Persoanele fizice care doresc sa participe in cadrul Programului Rabla 2013 pot accesa site-ul www.afm.ro, la sectiunea aferenta programului, unde pot consulta lista colectorilor validati, precum si cea a producatorilor/dealerilor autorizati sa participe in anul 2013 la Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national.

In acest an, se utilizeaza un singur tichet valoric, de 6.500 de lei, pentru achizitionarea unui autovehicul nou. Tichetul este transferabil.

Totodata, se ofera posibilitatea acordarii, pe langa prima de casare, a unui eco-bonus in valoare de 500 lei pentru: achizitionarea unui autovehicul nou, incadrat in norma de poluare Euro 6, achizitionarea unui autovehicul nou, al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100g/km sau achizitionarea unui atuovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid. Pot fi cumulate maxim doua eco-bonusuri pentru o reducere suplimentara de 1.000 de lei.

In perioada 19 - 21 iunie 2013, Administratia Fondului pentru Mediu a distribuit toate cele 17.000 de tichete alocate initial persoanelor fizice pentru 2013.

In ceea ce priveste distributia celor 3.000 de tichete destinate firmelor si institutiilor publice, in perioada 10 iunie - 31 octombrie 2013, au fost depuse 1.451 cereri de finantare, dintre care 643 au fost acceptate pentru 1.670 autovehicule, cu o suma aprobata de 10.864.500 de lei.

Sesiunea de depunere si validare a dosarelor pentru persoanele juridice este deschisa in prezent. Termenul limita de depunere a dosarelor este 31 august 2013.