"Este vorba de numarul de masini noi vandute in Uniunea Europeana in 2010 prin programe de innoire a parcurilor auto, similare celui cunoscut in Romania sub numele de "Rabla", au precizat, reprezentantii Directiei de comunicare din Ministerul Mediului, citati de Mediafax.

Conform unei statistici a Asociatiei Europene a Producatorilor de Masini, primele trei locuri din punct de vedere al inmatricularilor de masini noi in ianuarie si februarie 2010 sunt ocupate, in ordine, de Italia, Franta si Germania, tara de pe primul loc avand 443.000 de unitati noi inregistrate in circulatie.

In acest clasament, Romania ocupa locul 19 din 25 de state UE, toate in afara de Malta si Cipru, datele de aici nefiind centralizate de organizatie.

Ministrul a sutinut ca programul "Rabla", desfasurat de Ministerul Mediului, a contribuit decisiv la cresterea numarului noi de masini vandute in Romania in acest an.

"In primele doua luni ale anului, atunci cand programul Rabla nu functiona, s-au vandut 4.000 de masini noi. In urmatoarele doua luni, numai prin programul «Rabla» s-au vandut 12.300 de masini. Mi se pare un lucru important", a spus ministrul Borbely.

In interventia sa, premierul Emil Boc, prezent si el la conferinta Mediafax Talks about Auto Industry, a laudat efectele programului "Rabla" asupra economiei, aratand ca industria de masini, una de importanta strategica pentru statul roman, a fost si va fi impulsionata atat de acest program, cat si de garantiile guvernamentale si ajutoarele de stat oferite de Ministerul Finantelor.