Directorul general pentru relatii externe din cadrul companiei Renault, Virginie Guerin, asigura autoritatile romane ca fabrica de la Mioveni nu va fi relocata si ca in unitatea de productie din Romania se vor face noi investitii.

Luni, prefectul judetului Arges, Mihail Oprescu, a avut o intalnire oficiala cu directoarea Virginie Guerin si cu secretarul general al Dacia Renault, Gabriel Sicoe. 

In discutiile cu autoritatile din Romania, Guerin le-a comunicat autoritatilor romane ca numarul mare de masini la mana a doua afecteaza productia uzinei de la Mioveni si a subliniat importanta constructiei autostrazii Pitesti - Sibiu, care ar aduce o economie de 30 de euro la fiecare automobil care iese pe poarta uzinei Dacia de la Mioveni. 

Joia trecuta, aproape 7.000 de persoane, membri ai Sindicatului Autoturisme Dacia, dar si rude ale acestora, au protestat in centrul orasului Mioveni, cerand Guvernului inceperea lucrarilor la autostrada Pitesti - Sibiu, modificarea Codului Muncii si exprimandu-si dezacordul fata de proiectul de regionalizare. 

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat, la Brasov, intrebat despre protestul organizat la Mioveni de angajati de la Dacia, ca daca acestia ”o mai țin in mitinguri, o sa se mute productia in Maroc”, el facand apel la ratiune din partea liderilor de sindicat. 

In 1 martie, Victor Ponta anunta ca a fost informat de catre ministrul Transporturilor, Ioan Rus, ca rezultatul licitatiei pentru studiul de fezabilitate al autostrazii Sibiu - Piesti a fost contestat imediat dupa atribuirea contractului, insistand astfel pentru schimbarea legislatiei achizitiilor.

Cu doua saptamani inaintea acestui anunt, CNADNR atribuise asocierii Spea Ingineria Europea (Italia) - Tecnic Consulting Engineering Romania un contract de 29 milioane lei (6,5 milioane euro), fara TVA, pentru revizuirea studiului de fezabilitate al autostrazii Sibiu - Pitesti. 

"Studiul de fezabilitate ce urmeaza a fi intocmit va lega actuala varianta de ocolire a municipiului Sibiu cu actuala varianta de ocolire a municipiului Pitesti. Lungimea proiectului este de aproximativ 120 km", se arata intr-un comunicat al CNADNR. 

Contractul are o durata de 17 luni si implica realizarea de studii de trafic si privind alternative de traseu, investigatii de teren, activitati de proiectare, evaluarea impactului asupra mediului, analiza cost-beneficiu si modelul financiar, precum si pregatirea documentatiei de atribuire pentru viitoarele contracte de lucrari. 

Contractul este impartit in cinci sectiuni. Pentru tronsonul Sibiu - Boita (lotul 1) si Curtea de Arges - Pitesti (lotul 5), studiul trebuie realizat in maximum cinci luni, iar pentru celelalte sectiuni, perioada de livrare a studiului este de pana la 12 luni.  Autostrada Sibiu - Pitesti, una din cele mai asteptate din Romania, a figurat in prima varianta a Master Planului de Transport ca viitor drum expres, fiind incadrata ulterior, in urma dezbaterilor publice, ca proiect de autostrada, necesitand o investitie estimata de 1,67 miliarde euro.