Principalele modificari aduse acestor norme sunt:

- Soferul pagubit are dreptul de a solicita banii pentru prejudiciile produse autovehiculului, inainte de efectuarea reparatiei acestuia. Compania de asigurare are obligatia de a stabili suma de despagubire la valoarea preturilor practicate de catre service-uri, astfel incat despagubirea primita sa-i permita pagubitului sa-si repare masina.

Pana acum, costul reparatiilor era stabilit pe baza evaluarii asiguratorilor, iar preturile erau in anumite cazuri sub nivelul celor practicate de catre service-uri.
Aceasta masura va permite soferilor pagubiti sa solicite intai plata despagubirilor si ulterior sa efectueze reparatiile necesare.

- Compania de asigurari are obligatia, in situatia in care are suspiciuni intemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, de a comunica in scris asiguratului si pagubitului, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei,  intentia de a desfasura investigatii. Aceste investigatii nu pot dura mai mult de 3 luni de la data avizarii daunei;

- Asiguratorul RCA are obligatia de a efectua plata dosarelor de dauna, in maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii și cuantificării daunei fata de 15 zile asacum era stabilit pana acum.

Pagubitii au posibilitatea de a repara masina  la orice service doresc, indiferent daca acesta se afla sau nu pe lista cu care societatea de asigurare are încheiate conventii de colaborare.
    
Modificarile prezentate vor intra in vigoare la data publicarii acestora in Monitorul Oficial.