Scandalul Mitsubishi ia amploare: Guvernul verifica birourile si centrele de productie. Actiunile companiei se prabusesc, pentru a doua zi. Analisti: Ar putea fi sfarsitul
Angajati ai Ministerului Transporturilor din Japonia au verificat joi centrele de dezvoltare ale Mitsubishi Motors, in vederea inceperii unei investigatii, dupa ce conducerea companiei a dezvaluit ca au fost manipulate datele privind consumul de combustibil in cazul unor modele de autoturisme, relateaza agentia EFE, preluata de Agerpres.
Acesta a precizat, de asemenea, ca administratia a dat termen companiei pana pe 27 aprilie pentru a prezenta un raport privind aceasta falsificare a datelor, a carei marire reala inca nu se cunoaste.
Totodata, au fost solicitate si altor companii din sector rapoarte privind metodele utilizate in probele de eficienta, data fiind posibilitatea de a exista mai multe nereguli.
Cazul contribuie la inrautatirea "reputatiei" sectorului, aflat in dificultate dupa scandalul privind falsificarea emisiilor de catre Volkswagen, care a manipulat softul a 11 milioane de autovehicule diesel pentru a reduce nivelul de gaze poluante eliminate in timpul testelor.
Mitsubishi Motors a recunoscut miercuri ca angajatii sai au modificat presiunea aerului din anvelope in timpul probelor pentru evaluarea consumului la patru modele de mini vehicule (masini cu motoare mai mici de 660 centimetri cubi), din care au fost vandute 625.000 de unitati in Japonia.
Ca urmare, aceste autoturisme (din care majoritatea, circa 468.000, a fost comercializata de compania Nissan Motor) au fost vandute cu falsa garantie ca au un consum - una dintre caracteristicile care permit mini vehiculelor sa fie competitive - cu 5-10% mai eficient decat in realitate.
In plus, probele au fost realizate cu standarde care nu au mai fost omologate de Guvernul nipon din 2002.
Analisti: Scandalul ar putea ingropa compania nipona. Actiunile se prabusesc pe bursa
Unii analisti considera ca aceasta manipulare ar putea dauna grav companiei, producatorul de autovehicule nipon dispunand in prezent de mai putina lichiditate, dupa ce, deceniul trecut, a fost salvat financiar de alte companii din conglomeratul Mitsubishi.
Cazul ar putea forta compania inclusiv sa returneze Guvernului ajutoarele publice "atasate" acestor modele, daca se stabileste ca ele nu indeplinesc standardele de mediu cerute pentru respectivele subventii, din cauza falsificarii,