Negritoiu, ASF, despre atitudinea firmelor care vand polite scumpe soferilor tineri: "Niste excese". Care va fi pretul in 2015 si ce este "RCA-ul continuu" ce va aduce bonusuri
"Niste excese". Asa a catalogat presedintele Autoritatii pentru Supraveghere Financiara atitudinea firmelor de asigurare care vand polite scumpe soferilor tineri.
In raport cu accidentele, asigurarile obligatorii la noi sunt ieftine si vor ramane asa, a spus presedintele Autoritatii. Asta in timp ce soferii si patronii service-urilor il acuza ca avantajeaza firmele scumpind politele si diminuand valoarea despagubirilor.
In fata parlamentarilor din Comisia de Buget, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara a declarat ca valoarea medie a unei asigurari obligatorii este in acest moment de 515 lei, iar pretul se mentine, cu mici variatii, si in 2015. Alesii au vrut sa stie de ce soferii care nu au implinit 35 de ani platesc cu 30 sau 40% mai mult decat restul.
Misu Negritoiu, presedinte ASF: "Sunt excese la tineri si vrem sa intervenim."
Reprezentantii Asociatiei Service-urilor auto sustin ca vinovati pentru acest scumpiri sunt si reprezentantii ASF, pe care ii acuza ca prin unele norme emise in vara au scumpit asigurarile si au redus simtitor valoarea despagubirilor.
Cristian Muntean, presedinte Asociatia Societatilor de Service Auto Independente: "ASF dezinformeaza. O tanara de 24 de ani a ajuns sa plateasca un RCA de 24 de milioane de lei vechi."
Soferii se plang si ei ca platesc tot mai mult, fara niciun rezultat concret. Chiar si cei care nu au provocat accidente au dat mai multi bani doar pentru ca nu au implinit 35 de ani. Iar cei care au dosare de dauna asteapta cu lunile plata despagubirilor in baza politei RCA.
In incercarea de a reduce numarul de accidente, reprezentantii ASF vor sa introduca de anul viitor un nou tip de bonus, denumit RCA continuu. Fara sa dea o cifra anume, le promit reduceri soferilor care vor incheia din timp o noua asigurare pana expira cea valabila.
"Probabil o sa introducem si RCA-ul continuu, ca atunci cand o sa cumperi un RCA sa-l arati si pe cel vechi. Avem in program si un acord cu Politia, sa urmarim tot ce se intampla pe parcurs, cine nu are RCA, cine are fraude, cine are accidente, pentru a corecta dimensiunea pagubelor ca sa putem sa acoperim valoarea", a afirmat Negritoiu.
El a adaugat ca discutiile privind RCA continuu sunt "la inceput".
"RCA-ul continuu inseamna ca, atunci cand te duci sa-l iei pe cel nou, sa-l prezinti pe cel vechi, ca sa nu ai nicio intrerupere, sa nu cazi in greseala sa nu ai RCA. E una dintre discutii. Este numai obligatia sa-l iei, nu are niciun impact asupra pretului, dimpotriva, ar trebui sa-l ieftineasca, adica sa dai un bonus cand te duci cu RCA-ul vechi", a spus Negritoiu.
Negritoiu a aratat ca pretul politelor de raspundere civila auto va creste anul viitor in medie cu 3-5%.
Intrebat dupa audierea sa la comisia de buget din Camera Deputatilor daca cresterea RCA in Romania ar duce la cresterea riscului ca tot mai multe persoane sa circule fara RCA, Negritoiu a raspuns: "Si da si nu. In primul rand, RCA nu o sa creasca, asa, cosmic, toate cifrele care se dau. Estimez ca intre 3 si 5%".
El a aratat ca pretul politelor RCA a crescut cu 3% in noua luni.
"Consumatorii sa se astepte eventual la niste ajustari periferice, dar nu este un pret pentru toata lumea, sunt diferentiate si atunci unii consumatori o sa aiba reducere, altii o sa aiba ceva ajustari, dar, per medie, cum ne uitam la inflatie, cam cu atat o sa cresca si RCA", a mai spus Negritoiu.
Negritiu: M-am angajat sa facem un plan de analiza a situatiei RCA pentru tinerii asigurati
Presedintele ASF a declarat, miercuri, la Comisia pentru buget din Camera Deputatilor, ca va reanaliza pana in februarie situatia politelor RCA pentru tineri, pentru a vedea de ce sunt atat de mari.
"Trebuie sa ne aplecam mai mult asupra consumatorului si, in special, m-am angajat sa facem un plan de analiza a situatiei RCA pentru tinerii asigurati. Noi avem in vedere sa intram intr-o analiza cu toate societatile de asigurari care ofera acest produs, sa vedem de ce sunt asa de mari, sa intelegem, sa solicitam recalcularea, reanalizarea si m-am angajat ca pana in februarie sa vin cu un rezultat, sa informez comisia si, in acelasi timp sa vedem si rezultatele din piata", a spus Negritoiu.
El a adaugat ca in anul 2015 va fi o monitorizare permanenta a acestei probleme, aratand ca va trebui sa se defineasca notiunea de tineret.
"Toti au standarde diferite si vrem sa uniformizam si vrem sa punem o presiune si sa eliminam excesele si tratamentele diferentiale", a mai aratat Negritoiu.
El a adaugat ca doreste sa trateze problema tinerilor ca fiind una speciala.
"Vrem sa tratam problema tinerilor ca fiind una speciala si noi ne propunem o analiza la nivelul societatilor de asigurari, va fi in trimestrul I anul viitor, cand incep sa ne notifice cu pretul si o sa ne uitam eventual la o standardizare sau la o modulare la nivelul societatilor de asigurari a acestor preturi", a afirmat Negritoiu, adaugand: "Daca este nevoie sa mai modificam ceva, noi modificam".
Datele ASF arata ca subscrierile din polite de asigurare de raspundere civila auto (RCA) obligatorie au crescut cu 11% in primele 9 luni, la 1,94 miliarde de lei, pe fondul avansului primei medii cu 3%, la 515 lei, si al numarului de contracte cu 4%, la 5,37 milioane. In perioada analizata, numarul dosarelor de dauna avizate a fost de 202.351, in scadere cu 10% fața de 30 septembrie 2013, iar numarul dosarelor de dauna platite a coborat cu 11%, la 202.694. Prima de asigurare medie anualizata a fost de 515 lei, in crestere cu 3% (+13 lei) fața de nivelul mediu inregistrat in primele trei trimestre ale anului 2013.
La nivelul intregii piete RCA, valoarea despagubirilor platite a scazut cu 1%, la 1,39 miliarde de lei, iar dauna medie platita a fost de 6.859 lei, in crestere cu 12% fata de septembrie 2013. La finele lunii septembrie, un numar de 11 asiguratori erau autorizați de catre ASF sa practice RCA, si anume ABC Asigurari, Allianz-Tiriac Asigurari, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins Romania, Generali Romania, Groupama, Omniasig si Uniqa.