"Tariful la RCA este un subiect sensibil pentru foarte multi asigurati, mai ales in randul tinerilor, si orice crestere starneste nemultumiri. Pe de alta parte, mentinerea ratei combinate a daunei pe RCA la un nivel supraunitar arata ca piata de profil este dezechilibrata si asiguratorii trebuie sa majoreze tarifele pentru a aduce acest indicator la un nivel subunitar. Ma astept ca tariful mediu al RCA sa creasca in 2015 cu 3%. Este doar o prognoza, nu ceva cert", a spus Negritoiu.

Potrivit ASF, la nivelul celor 11 societați care au dreptul sa emita polite RCA, rata combinata a daunei (un indicator care are in vedere nivelul despagubirilor platite, al rezervelor de dauna constituite si nivelul veniturilor incasate) este de 117%. 

"Corectarea acestui dezechilibru trebuie facuta, dar nu presupune automat o majorare a prețurilor, ci poate sa insemne si reducere de costuri. ASF transmite asiguratorilor ca recentele modificari ale normei RCA nu trebuie sa reprezinte pretexte pentru ca acestia sa isi acopere pierderi anterioare prin intermediul poliței RCA", potrivt ASF, la inceptul acestui an. 

Datele ASF arata ca subscrierile din polite RCA obligatorie au crescut cu 11% in primele 9 luni, la 1,94 miliarde de lei, pe fondul avansului primei medii cu 3%, la 515 lei, si al numarului de contracte cu 4%, la 5,37 milioane. 

In perioada analizata, numarul dosarelor de dauna avizate a fost de 202.351, in scadere cu 10% fața de 30 septembrie 2013, iar numarul dosarelor de dauna platite a coborat cu 11%, la 202.694. 

Prima de asigurare medie anualizata a fost de 515 lei, in crestere cu 3% (+13 lei) fața de nivelul mediu inregistrat in primele trei trimestre ale anului 2013. 

La nivelul intregii piete RCA, valoarea despagubirilor platite a scazut cu 1%, la 1,39 miliarde de lei, iar dauna medie platita a fost de 6.859 lei, in crestere cu 12% fata de septembrie 2013.  La finele lunii septembrie, un numar de 11 asiguratori erau autorizați de catre ASF sa practice RCA, si anume ABC Asigurari, Allianz-Tiriac Asigurari, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins Romania, Generali Romania, Groupama, Omniasig si Uniqa.