Actiunile companiilor din sectorul auto au fost cotate in scadere miercuri, in urma publicarii raportului agentiei de evaluare financiara, care considera ca situatia de pe piata europeana "este de nesuportat", relateaza CNBC.

Aceste companii vor fi afectate in mod special pentru ca sunt mai vulnerabile la declinul vanzarilor de masini din Spania, Italia si Franta, potrivit Moody’s.

"Continuam sa anticipam ca vanzarile de vehicule usoare in Europa vor scadea cu 5% in acest an", avertizeaza Moody’s, adaugand ca marjele de profit ale companiilor mentionate vor fi sub presiune din cauza supracapacitatii de productie si a cererii reduse din Europa Occidentala.

Conform analizei, estimarile reduse referitoare la vanzarile de masini in Franta si Italia vor fi compensate de cresterea peste asteptari din Marea Britanie. La nivel global este prognozat pentru acest an un avans de 3,2% al livrarilor de vehicule.

In luna iunie, vanzarile de masini din Uniunea Europeana au scazut la cel mai redus nivel din 1996, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor Europeni de Automobile (ACEA), iar analistii au avertizat ca datele vor continua sa se inrautateasca.

Moody’s considera ca vanzarile auto din Europa Occidentala au atins nivelul minim in acest an si vor creste cu 3% in 2014. Agentia a revizuit insa estimarea pentru anul viitor de la un avans de 5% anticipat anterior.