Prietenia dintre Dacia si Renault nu este noua si nu dateaza doar din 1999, de cand uzina de la Mioveni a devenit parte a grupului francez.

Inca de la deschidere, din 1966, fabrica a fost construita in urma unui acord intre autoritatile comuniste si producatorul de masini Renault, care prevedea asamblarea unui model Renault sub marca Dacia.

Asa se face ca mai multe modele realizate la Mioveni seamana mai mult sau mai putin cu autoturismele produse de compania franceza sau sunt copii ale acestora.

Cu totii ne aducem aminte de Dacia 1.100, Dacia 1.300 sau Dacia 1.310, care au circulat pe soselele Romaniei ani la rand si erau singurele masini pe care romanii si le permiteau la vremea respectiva.

In uzina de la Mioveni, dar si in diferite service-uri, au fost realizate de-a lungul anilor mult mai multe modele care, dintr-un motiv sau altul, fie nu au iesit niciodata la lumina, fie au fost produse in numar limitat si doar pentru elita comunista.

Iata mai jos cateva dintre aceste modele:

1. Dacia Brasovia un prototip coupe modificat la Service-ul din Brasov in anul 1980.

2. Dacia MD87 este un prototip realizat in anul 1987 ce dispunea un motor central si ulterior faruri escamontabile

3. Dacia 2000 a fost fabricata in 1980 si era un Renault 20 asamblat in Romania sub sigla Dacia. Fiind foarte exclusivista, a fost facuta in numar limitat, avand doar 2 culori: negru si albastru inchis, si a fost rezervata doar elitei PCR.

4. Dacia D6 (Estafette) este prima furgoneta produsa vreodata de Automobile Dacia, fiind o replica a modelului francez cu acelasi nume, Renault Estafette. A fost produsa intre 1975 si 1978 fiind realizate 842 de modele.

5. Dacia 1308 Jumbo (1990) a fost un prototip creat din modelul Pick-up cu hardtop si geamuri mari.

6. Dacia Convertible a fost un proiect al celor de la UAMT Oradea. A fost proiectata si omologata pentru a fi introdusa in productie de serie mica la aceasta uzina. Pana la urma s-a renuntat la proiect, considerandu-se o investitie nerentabila si avand si o oarecare opozitie din partea uzinei mama UAP.

7. Dacia 1306, realizat in 1994, este un fel de berlina realizata dintr-un pick-up. Au fost realizate doar 5 automobile.

8. Dacia 1310 Break Limousine a fost realizat spre sfarsitul anilor 1980, este un model Break lungit cu 7 locuri, produs in numar de 5 automobile

9. Dacia Solenza Break

10. Dacia Hamster 4WD Hibrid

11. Dacia Logan Cabrio este un showcar realizat de K9 Service.

12. Dacia Duster (2009)

Vedeti modele in GALERIA FOTO de mai jos.

Sursa: automobileromanesti.ro