La fiecare eveniment politic, incepand cu reuniunea anuala a Adunarii Nationale Populare de la Beijing, are loc o adevarata parada de berline negre Audi cu geamuri fumurii.

Compania germana, care a aniversat anul trecut 25 de ani de prezenta in China, a prosperat pe aceasta piata mai intai datorita liderilor guvernamentali, inainte de a atrage si publicul larg.

In 2013, pe piata chineza au fost comercializate aproape 500.000 de automobile Audi.

De fapt, piata chineza a vehiculelor de lux este dominata in proportie de 80% de trei constructori germani, Audi, divizie a Volkswagen, BMW si Mercedes-Benz, parte a grupului Daimler.

Interesul liderilor chinezi pentru automobilele Audi a scazut insa in paralel cu cresterea vanzarilor catre populatia de rand. Un exemplu in acest sens este cel al ministrului chinez de Externe, care a renuntat la un Audi A6 pentru un vehicul Hongqi, o marca chineza emblematica a regimului comunist.

"Am fost onorati de interesul liderilor chinezi de rang inalt pentru Audi, dar grupul a adoptat o strategie buna, pentru adaptarea la tendinte", a declarat Luca de Meo, membru in consiliul de administratie al companiei, responsabil cu vanzarile.

In ultimii patru-cinci ani, Audi a pus accentul pe masinile de familie si atragerea unui public mai tanar, a aratat John Zeng, director al firmei de consultanta LMC Automotive Consulting.

Cadillac si Lincoln, marcile de lux ale General Motors si Ford, preferate de generatii de presedinti americani, spera sa intrerupa dominatia germana.

"Modelele producatorilor dominanti sunt peste tot pe drumurile Chinei, noi trebuie sa punem accentul pe caracterul mai exclusivist al marcii noastre. Trebuie sa propunem ceva mai bun si mai diferit", a explicat Jim Farley, vicepresedinte la Ford, la salonul auto de la Beijing.

Grupul american a anuntat ca va incepe in acest an comercializarea Lincoln in China, cu modelul MKZ, o berlina de talie medie, si automobilul 4x4 de dimensiuni urbane MKC.

Cadillac, prezent pe piata chineza de 10 ani, vrea sa se dezvolte in continuare. Presedintele GM China, Matt Tsien, a recunoscut ca brandul Cadillac nu este foarte cunoscut in China, dar crede ca exista multi oameni care pot fi atrasi de acesta.