"Nu cred in decenii, nici nu ma ajuta varsta sa mai pot sa mai cred in asa ceva. Pe dumneavoastra va ajuta varsta, cu siguranta. Sunt fotat sa fiu optimist si sa fiu angajat in acest obiectiv, care este extrem de ambitios, dar care se poate inca atinge", a spus Isarescu, raspunzand interpelarii deputatului PDL Andreea Paul, care l-a rugat sa raspunda, sincer, in cate decenii ar putea Romania sa adere la zona euro, scrie Mediafax.

El a aratat ca BNR a salutat faptul ca s-a ajuns un consens politic la nivelul cel mai inalt pentru adoptarea euro in 2019, referindu-se la presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta.

"In opinia BNR obiectivul este ambitios, dar inca fezabil. Este un drum lung si anevoios. Cu alte cuvinte, aceasta tinta ar trebui sa fie acoperita cu un parcurs cu obiective intermediare, cu lucruri mult mai concrete, si BNR lucreaza la aceste chestiuni", a adaugat Isarescu in discursul tinut in fata comisiilor de buget, finante - banci reunite pentru avizarea viitorului CA al bancii centrale.

El a mentionat ca la nivelul BNR a fost infiintat un comitet pentru pregatirea trecerii la euro, organism unde se asteapta la o mai mare participare din partea guvernantilor.

"Vom depune toate eforturile sa reusim ca membri ai Guvernului sa participe la lucrari, ca sa putem sa definim niste obiective", a completat Isarescu.

Guvernatorul BNR a punctat ca inainte de criza intre tarile postcomuniste Romania era cu tinta de trecere la euro cea mai intarziata, respectiv 2015.

"Datorita crizei, dar nu numai, s-au schimbat multe din paradigmele adoptarii monedei unice. Mai toate tarile au largit aria de indicatori si preocupari, se vorbeste de un tablou mult mai larg, in jur de 11 indicatori de convergenta reala, sintetizati de PIB/locuitor, dar nu numai acesta (...) Suntem prima tara dintre cele care si-au fixat un termen. Bulgaria, Polonia si Cehia si-au pastrat un obiectiv mai mult general: cand conditiile o vor permite", a adaugat Isarescu.

Seful bancii centrale a aratat ca desi pare un obiectiv pur monetar, aderarea la euro presupune in acest moment reforme structurale care sa flexibilizeze pietele, sa reduca disparitatile regionale si chiar sa schimbe mentalitati.

"Daca se lucreaza coerent, acest obiectiv trebuie sa fie un obiectiv de tara, care sa fie folosit drept catalizator si ancora, sa fie un proces catalizator in economia romaneasca si o ancora care sa ne ambitioneze sa facem lucrurile la timp si nu in ultimul moment", a conchis Isarescu.

Mugur Isarescu a fost avizat in unanimitate de comisiile parlamentare reunite de buget, finante-banci din Parlament pentru al cincilea mandat de guvernator al BNR, cu o perioada de cinci ani, pozitie pe care ocupa de 24 de ani.