Hyndai si Kia sunt gata sa treaca onorabil peste problema cauzata clientilor si asa cum cum au promis. Vor plati despagubiri tuturor celor care si-au luat masini fabricate de ei si s-au trezit cu niste consumuri mai mari decat cele comunicate.

Sumele totale platite celor 900.000 de proprietari sunt de 412.000.000 $. Asta inseamna in medie 450$ pentru fiecare client nemultumit din SUA si Canada. Sumele se acorda insa in functie de km fiecarei masini.  

Agentia de Protectie a Mediului din SUA (EPA – Enviromental Protection Agency) a facut niste teste de consum dupa raportarea unor neconcordante intre consumul comunicat de producatorii Hyundai-Kia si cel real – inregistrat de catre soferi.  Sesiunile de teste au avut loc in aceleasi conditii reglementate de lege, iar Agentia de Protectie a Mediului a ajuns la concluzia ca Hyundai si Kia nu au facut corect testul. Consumul este, bineinteles, mai mare in realitate.

Peste 900.000 de cumparatori ai masinilor Kia si Hyundai (35% din totalul vanzarilor) de la sfarsitul lui 2010 pana astazi au fost pacaliti de consumul oficial pe care il da producatorul. 

Procedura de compensare este si ea destul de costisitoare. Proprietarii trebuie sa se duca in service cu masinile si in functie de numarul de km parcursi le va fi calculata despagubirea + 15% bonus din partea Hyundai si Kia.

Exemplu: unui sofer din Florida i-a fost calculata suma de 90$ pentru 24.500 de km parcursi intr-un an. Desi diferentele dintre consumurile comunicate si cele testate sunt mici (max 0.5% in medie), iar suma/client nu este foarte mare, Hyundai si Kia pierd “din cauza” numarului mare de masini vandute. Deocamdata numai in SUA s-au facut sesizari si se pare ca problema e la masinile produse strict pentru State si Canada.