Sunt vizate peste 300 de mii de firme, instituţii de stat, dar şi persoane fizice, care au de dat peste 60 de miliarde de lei.

Măsura ar fi bună dacă ar revigora o parte dintre firmele care n-au putut face faţă taxelor, spun economiştii, însă le lasă un gust amar celor care au fost corecţi şi au plătit la timp.

Oficialii din Ministerul Finanţelor iau în calcul două măsuri. Firmele, de stat şi private, precum şi instituţiile publice care au acumulat, până la 31 decembrie 2018, datorii de peste 1 milion de lei, să fie iertate chiar şi de jumătate din sumă. Pentru asta, trebuie să-şi facă un plan de restructurare şi să-şi achite restanțele în tranşe, sub stricta supravegere a Fiscului.

În acest caz, aproape 2.800 de firme ar putea beneficia de această ″amnistie″⁣. Dintre acestea, 31 sunt companii de stat.
             
Reprezentanţii mediului de afaceri spun însă că măsura avantajează companiile de stat sau firmele incorecte.

Florin Jianu, președintele Consiliului IMM: ”Nu mai vrem modificări care îi ajută pe unii în detrimentul altora. De fapt, este o amnistie fiscală mascată pentru companiile de stat. Mediul economic nu a cerut acest lucru. Cei care nu sunt corecţi trebuie scoşi la un moment dat de pe piață. Ce facem cu companiile de stat? Facem amnistii fiscale la 4-5 ani de zile?”

A doua măsură pregătită de Finanţe este pentru persoanele fizice şi firmele care au restanțe de sub 1 milion de lei şi care vor putea beneficia de tăierea la jumătate a dobânzilor şi a penalităţilor. Pentru asta, trebuie să-şi achite datoria principală până la 30 noiembrie 2019. Suma acumulată de aceste firme şi persoane este impresionantă: peste 37 de miliarde de lei.

În această categorie s-ar putea încadra 312 mii de datornici, din care mai puţin de 10% sunt persoane fizice şi cei care lucrează independent. Marea majoritate sunt firme private - peste 285 de mii, cu datorii de peste 25 de miliarde de lei.

Adrian Benta, specialist fiscal: ”O amnistie fiscală aduce mai mulţi bani la buget şi o şansă firmelor care nu şi-au putut plăti datoriile, dar făcută cu mult zgomot lasă un gust amar celor care şi-au făcut plăţile corect.″

Deocamdată, măsurile sunt doar în faza de proiect. Potrivit estimărilor făcute de cei de la Finanţe, doar 5% dintre datornicii cu peste 1 milion de lei restanțe ar putea alege variantele de restructurare.