Decizia lui Elon Musk vine după ce autorităţile americane au lansat un apel la donaţii de măşti respiratorii pentru a depăşi penuria cu care se confruntă.

În cursul zilei de miercuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că negociază cu China şi cu alte state pentru a contribui la asigurarea necesarului de echipamente medicale în contextul pandemiei de COVID-19.

Companiile General Motors şi Ford Motor au anunţat, de asemenea, că sunt implicate în discuţii avansate cu oficiali de la Casa Albă pentru a contribui prin producerea unor echipamente medicale necesare.

"Vom produce sisteme de ventilaţie pentru bolnavi, dacă este nevoie", a susţinut Musk pe Twitter, răspunzând sugestiei unui fan de a dedica una dintre fabricile Tesla special pentru acest lucru.

GM şi Ford sprijină producția de echipamente medicale

Și cei mai mari producători auto americani - General Motors (GM) şi Ford - au anunţat că sunt în discuţii cu oficialii de la Washington privind modul în care ar putea sprijini producţia de echipamente medicale, cum ar fi ventilatoarele, care ar putea fi necesare pentru combaterea pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Directorul general al GM, Mary Barra, a vorbit cu consilierul economic al Casei Albe, Larry Kudlow, despre această problemă, după ce producătorul auto din Detroit a anunţat suspendarea producţiei în America de Nord până în 30 martie.

Kudlow a confirmat la postul de televiziune Fox News că a discutat cu un grup auto în legătură cu producţia de ventilatoare.

Şi Ford a anunţat că "este pregătit să ajute administraţia în orice mod posibil, inclusiv prin producerea de ventilatoare şi alte echipamente". Kudlow a salutat ideea companiilor auto de a produce echipamente medicale când fabricile nu funcţionează.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, GM, Ford şi alte companii au produs în fabricile lor de maşini echipamente militare şi arme, iar astfel Detroit a primit porecla de "Arsenalul democraţiei".

Ford Motor a informat că începând de joi va suspenda producţia de vehicule şi motoare la unităţile sale din Europa Continentală, din cauza temerilor legate de extinderea epidemiei. Conform informaţiilor de pe site-ul companiei, Ford are aproape 20.000 de angajaţi la uzinele sale din Germania, Spania şi România.

Companii precum Foxconn, care produce piese de calculatoare şi telefoane mobile, şi-au modificat o parte din liniile de producţie pentru a fabrica măşti respiratorii şi alte obiecte medicale necesare în contextul pandemiei de COVID-19.

Un start-up italian a folosit o imprimantă 3D pentru a produce valve respiratorii pe care a anunţat că le donează spitalelor care au nevoie.

În urmă cu o lună, producătorul chinez de vehicule electrice BYD a anunţat că produce 5 milioane de măşti şi aproximativ 300.000 de recipiente de dezinfectanţi pentru mâini pe zi.