Liberty Global si Discovery vor sa cumpere 49% din Formula 1, cu 4 miliarde dolari
Liberty Global, care detine operatorul telecom UPC, si compania de media Discovery Communications, care are in portofoliu mai multe posturi inclusiv Discovery Channel, negociaza achizitia a 49% din Formula One Group, organizatorul curselor Formula 1.
Liberty Global si Discovery ofera circa 4 miliarde de dolari pentru a cumpara participatia de la CVC Capital Partners si Lehman Brothers, insa partile s-ar putea sa nu ajunga la o intelegere, intrucat CVC si Lehman cer cu 500 de milioane de dolari mai mult, au declarat surse apropiate situatiei pentru Bloomberg.
Formula One Group detine drepturile comerciale pentru Formula 1, inclusiv cele de organizare si promovare a evenimentelor, de vanzare a drepturilor de difuzare si de incheiere de parteneriate de sponsorizare.
CVC controleaza circa 35,5% din Formula One Group, iar banca de investitii Lehman Brothers, in lichidare dupa falimentul din 2008 care a declansat criza financiara globala, are 15,3% din actiuni.
Achizitia ar oferi Liberty Global si Discovery continut sportiv care ar putea fi utilizat impreuna cu activele de cablu si televiziune pe care le detin in Europa.
Liberty Global detine compania UPC, prezenta si in Romania. Discovery si-a majorat participatia la grupul de media Eurosport International la 51% in acest an. Cele doua companii au cumparat impreuna in mai compania britanica de productie TV All3Media.
CVC analizeaza si posibilitatea unei oferte publice initiale pentru Formula 1, au declarat sursele, insa aceasta varianta este putin probabila inainte de incheierea unui proces in care este implicat directorul general al Formula 1, Bernie Ecclestone. In pofida divergentelor legate de pret, cele doua parti au inregistrat progrese catre un acord in ultimele saptamani, au spus sursele. Reprezentanti ai CVC, Liberty Global, Lehman si Discovery au refuzat sa comenteze.
Profitul Formula 1 din drepturile de televizare si comisioanele pentru curse, calculat inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare, a scazut cu 8%, la 1,1 miliarde de dolari in 2013, ca urmare a sumelor mai mari de bani oferite ca premii echipelor participante la curse.