Daimler a vandut 61,1 milioane de actiuni la European Aeronautic, Defence & Space Co.la un pret de 37 euro/actiune. EADS a rascumparat 16 milioane din actiunile vandute de Daimler, pentru 600 milioane euro. 

Daimler s-a implicat in urma cu mai bine de 10 ani in formarea grupului EADS, fiind pana in 2012 unul dintre principalii actionari ai companiei de aparare. 

Mercedes-Benz a fost devansata insa in ultimii ani de rivalii BMW si Audi. Iar Daimler incearca sa-si revigoreze vanzarile cu o noua gama de automobile premium.  Declinul pietei auto europene, care se apropie de minimul ultimilor 20 de ani, a determinat compania sa initieze un program de reducere a costurilor si sa amane, in luna octombrie, mai multe obiective de profit. 

Analistii Commerzbank considera ca fondurile obtinute de Daimler prin vanzarea participatiei la EADS vor asigura dividendele pentru acest an: "Este mai bine pentru Daimler sa investeasca banii in afacere sau sa ii cheltuiasca in beneficiul actionarilor sub forma de dividende".

Daimler a alocat pentru anul 2012 un divident de 2,2 euro pe actiune, neschimbat fata de cel distribuit cu un an in urma, dupa ce profitul a scazut cu 2%.

BMW a crescut dividendul aferent anului trecut cu 8,7%, la 2,5 euro pe actiune, datorita profitului record obtinut in aceasta perioada.

Volkswagen, proprietarul Audi, a majorat cu 16% dividendul corespunzator anului 2012, la 3,56 euro/actiune. 

Daimler a mai vandut in decembrie un pachet de 7,5% din actiunile EADS pentru 1,66 miliarde euro.  Mercedez-Benz a pierdut pozitia de lider global pe piata automobilelor premium in 2005, in favoarea BMW, si a cazut in 2011 pe locul 3, fiind depasita si de Audi. Distanta dintre cele doua companii si Mercedes s-a extins in 2012 si continua sa creasca. 

Grupul media Lagardere, inregistrat in Franta, a vandut saptamana trecuta actiunile pe care le detinea la EADS pentru 2,28 miliarde euro. 

EADS incearca sa simplifice structura actionariatului pentru a reduce influenta factorului politic in deciziile luate la varful companiei. Anul trecut, directorul general Tom Enders a incercat sa incheie o fuziune cu grupul britanic BAE Systems, care a esuat in urma opozitiei guvernului german. 

In cadrul tranzactiei anuntate miercuri, Daimler a incheiat un contract pe derivate financiare cu Morgan Stanley si Goldman Sachs, bancile care au intermediat operatiunea. Cele doua institutii au preluat 8 milioane din actiunile EADS scoase la vanzare de grupul german. Valoarea nominala a derivatelor preluate de Daimler nu a fost precizata.