Cum obtii cel mai bun pret la vanzarea masinii
Cand te-ai hotarat sa-ti cumperi masina noua, ar fi bine sa tii cont in momentul in care o alegi ca va veni poate si un moment in care vei dori sa o vinzi. Iar in acest caz vei vrea sa obtii un pret cat mai bun pe ea.
Masina este o cheltuiala nu o investitie, iar cea mai buna dovada este ca incepe sa-si piarda din valoare imediat ce te-ai urcat in ea si ai plecat pe poarta dealer-ului.
Statisticile spun ca in acel moment se devalorizeaza cu circa 20% urmand ca in fiecare an care trece sa-si mai piarda intre 15 si 20% din valoare, in functie de marca.
Marcile germane sunt cele mai rezistente la devalorizare, iar cele care isi pierd cel mai mult din valoare sunt cele franceze si italiene.
Asa ca, daca vrei sa obtii un pret cat mai mare pe ea dupa cativa ani de utilizare, trebuie sa ai grija ce masina alegi sa cumperi si apoi de modul in care o ingrijesti.
Am strans cateva sfaturi de la cei care se ocupa cu vanzarea si cumpararea de masini:
- Inca din momentul in care te-ai dus la dealer sa-ti alegi masina, sfatul este sa nu cumperi nivelul de echipare standard, fara optiuni de confort. Orice cumparator de masina noua sau second-hand vrea in ziua de azi sa beneficieze de aer conditionat, ABS, airbag-uri, geamuri electrice sau oglinzi electrice.
- In privinta motorizarii, nu alege masini de mic litraj. Aceste variante isi pierd cel mai mult din valoare. De obicei, masinile cu motoare mici sunt foarte solicitate pentru a obtine un demaraj, o putere si o viteza decente, care sa-ti permita sa te deplasezi normal in trafic. Nu mai vorbim de iesirile din oras unde daca vrei sa faci o depasire trebuie sa fortezi motorul. Masina va avea o uzura mai mare in timp mai scurt.
- Odata aleasa masina, pastreaz-o asa cum a conceput-o constructorul. Nu face modificari de caroserie sau modificari interioare (sisteme audio si tot felul de gadget-uri pentru care trebuie sa dai gauri in bord). Nu pune abtibilduri sau aripioare, nu face gauri in caroserie. Gusturile difera si in momentul in care te hotarasti sa o vinzi vei avea mult mai putini potentiali clienti carora sa le placa "tuning-ul" facut de tine. Nu vorbim aici de tuning-ul profesionist, pentru care exista un alt segment de clienti.
- Nu modifica motorul sau alte elemente pentru a creste puterea. Daca faci asta, impresia viitorului client va fi ca ai fortat masina, ai condus agresiv si ai suprasolicitat-o.
- Pastreaza tapiteria curata si fara urme de uzura. Cel mai simplu mod pentru asta este sa pui huse pe scaune si bancheta. In momentul revanzarii le vei putea scoate si tapiteria va arata ca noua.
- Evita pe cat posibil sa fumezi in masina. Tot ce este material textil se va imbacsi de miros de fum, foarte greu de scos.
- Fa reviziile la zi si pastreaza toate documentele care sa dovedeasca asta- cartea tehnica a masinii, facturile si chitantele. De asemenea, pentru orice accident usor in care a fost implicata masina, pastreaza documentele de reparatii si chiar poze pentru a convinge clientul ca nu a fost ceva grav.
- Pastreaza toate sistemele functionale. Cand vei revinde masina potentialul client va dori ca fiecare buton sa merga, altfel va fi descurajat si poti rata vanzarea sau va oferi un pret mai mic decat te-ai astepta.
Mai multe despre:
#vanzare masini#intretinere masina
Pe acelasi subiect: