IN MOMENTUL REZERVARII!

La ce trebuie sa fii atent cand inchiriezi un autovehicul?
Fa-ti timp sa compari diferite oferte care sa corespunda nevoilor tale, disponibilitatilor si locului de sejur.
Cateva oferte speciale pot reduce considerabil suma cu care inchiriezi autovehiculul (rezervare cu
mai mult timp inainte, weekend-uri promotionale etc).
De asemenea, companiile aeriene propun deseori tarife negociate cu cei care inchiriaza masinile.
Intreaba despre regulile de circulatie si limitarile de viteza aplicabile inainte de a pleca in strainatate.

ATENTIE:

- La disponibilitati si la modelele de autoturisme de inchiriat pentru a te asigura ca raspund bine la nevoile dumneavoastra (numarul de pasageri, marimea etc.). In cazul in care modelul rezervat nu corespunde, din cauza lipsei disponibilitatii, cu cel inchiriat in final, nu trebuie sa platesti mai mult in cazul in care vehiculul este dintr-o gama superioara. In cazul in care vehiculul este dintr-o gama
inferioara, din contra, costul trebuie ajustat;
- La restrictiile cu privire la varsta la care puteti conduce un autovehicul in tara in care doriti sa calatoriti;
-La conditiile generale de rezervare a societatii care inchiriaza: durata minimala a inchirierii (cateva ore sau o zi), data de rezervare (aceasta poate ajunge de la cateva ore inaintea preluarii autovehiculului, pana la cateva luni inainte), zona geografica acoperita (posibilitatea de a calatori intr-o alta tara decat cea din care am inchiriat automobilul);  
-La optiunile suplimentare facturate in plus fata de costurile inchirierii (scaun de copil, GPS etc.);
- La costurile suplimentare (taxa specifica in caz de rezervare la aeroport sau alte taxe locale, numite “taxe de drum”); La diferitele tipuri de asigurari incluse in costul de inchiriere;
-La kilometraj (limitat sau nu): pentru traseele lungi este mai favorabil kilometrajul nelimitat;
-La mijloacele de plata acceptate;  La alte mijloace de transport ale tarilor vizitate.
- La contractual pe care il semnati. Trebuie sa intelegeti toate clauzele.

Predare-primire

Se face in prezenta unui angajat al locatorului. Trebuie sa stabilesti starea autovehicului la plecare. Cere sa se faca inventarul inainte sa preiei masina: trebuie sa notezi pe contractual de inchiriere toate observatiile (pagube, socuri suferite anterior de masina) si verifici ca elementele suplimentare prevazute (GPS, radio, scaun pentru copil) sunt disponibile. Verifica de asemenea nivelul carburantului. Daca este posibil, fa poze ale deteriorarilor vizibile.

VERIFICAŢI ASIGURAREA!

Daca ai indoieli, intreba daca esti asigurat pentru toate riscurile. Contractele de inchirieri masini prevad taxe foarte mari in caz de probleme (chiar si pentru o zgarietura). Este mai bine atunci, ca la semnarea contractului sa iti faci o asigurare suplimentara care ti-ar permite reducerea costurilor in caz de accident.

Daca exists si un al doilea conducator auto pentru vehiculul inchiriat, asigura-te ca persoana este trecuta pe asigurare.

Aceasta se va factura in plus, dar acest lucru te poate ajuta foarte mult in caz de accident. Daca nu l-ai trecut pe asigurare, asiguratorul poate refuza sa-ti acorde despagubiri pentru al doilea sofer.

Nu uita sa citesti conditiile generale ale asistentei in caz de probleme (numar de urgenta, dreptul la inlocuirea autovehiculului etc.).

Garantia

Anumite companii de inchiriere iti vor solicita sa depuneti o garantie corespunzatoare cu suma datorata pentru inchiriere. Aceasta suma va acoperi orice degradare a autovehiculului inchiriat.

Conditii pentru cel care inchiriaza

Varsta variaza in functie de conditiile proprietarilor de autovehicule. In general, varsta minima de inchiriere se situeaza intre 18 si 21, de ani in functie de categoria de vehicule (uneori 23 de ani in cazul in care se achita in numerar sau cec).

Trebuie de asemenea sa fie posesor al unui permis de cel putin un an sau chiar doi (eliberat de catre un stat membru, permis valabil, adica reciproc recunoscut pe teritoriul Uniunii Europene).

Cele mai multe societati de inchirieri masini solicita o taxa suplimentara “asigurare pentru şoferul tanar” pentru cei care au mai putin de 25 de ani.

Combustibilul

Trebuie sa returnezi masina cu acelasi nivel de umplere ca cel cu care ai inchiriat initial masina. Daca nivelul nu este acelasi, proprietarul va percepe un pret pentru carburant care va fi cu siguranta mai ridicat decat cel cu care ai fi facut chiar tu alimentarea, plus taxa de umplere (nu este nimic ilegal, atata timp cat pretul este disponibil si vizibil in agentie).
Optiunea de cumparare a combustibilului este disponibila in anumite companii de inchiriere.

Verifica inainte de a accepta aceasta optiune: trebuie sa stii ce optiuni ai pentru cantitatea neutilizata din plinul de combustibil, daca este rambursat sau nu de catre proprietar.

Aminteste-ti sa pastrezi dovada de la benzinarie in cazul in care volumul de benzina ar fi obiectul unor neintelegeri.

IN TIMPUL PERIOADEI DE INCHIRIERE

In caz de accident sau furt al autovehiculului informeaza de urgenta compania de inchirieri.
In caz de accident trebuie sa completezi formularul de constatare amiabila a accidentelor.
In caz de furt, trebuie sa depui o plangere si sa restitui cheile si documentele vehiculului.
Raspunderea ta va fi limitata in conformitate cu suma pentru care ai subscris cu privire la asigurarea in caz de accident sau furt.
Amenzi si contraventii  sunt suportate de catre utilizator la care se adauga taxe administrative.

PREDAREA MASINII

La ce ar trebui sa fiti atenti pentru a restitui corect masina?

Vehiculul trebuie returnat la locul prevazut initial in contractul de inchiriere. O suprataxa va fi aplicata daca este returnat intr-o alta agentie.

Vehiculul si cheile trebuie predate unui agent abilitat de companie, la ora prevazuta initial. Se poate aplica o toleranta de la 30 de minute la o ora.

Atentie! Daca intarzii mai mult de atat, la factura se va adauga inca o zi de inchiriere.

La intoarcere, trebuie facut din nou inventarul masinii de catre un angajat al agentiei. Ca dovada, acesta trebuie sa semneze documentul de inventariere care sa ateste ca nu sunt probleme.

In cazul in care vehiculul nu poate fi returnat in timpul orelor de program, vei fi responsabil pentru acesta pana a doua zi la deschiderea agentiei de inchirieri.

Bine de stiut:

Unii proprietari folosesc cutii postale pentru restituiri. Fa cateva fotografii masinii in momentul predarii. Proprietarul nu va avea cum sa te oblige sa suporti eventuale cheltuieli cu reparatia.

Pastreaza toate documentele referitoare la plata (mai ales cele semnate de tine., de exemplu, un document bancar, lasat la agentie ca si garantie).