Multi justifica gestul prin increderea deplina in propriile capacitati de control si reactie. Chiar daca au baut, se simt in stare sa conduca masina. 

Insa fiecare organism reactioneaza diferit. Unii oameni sunt mai rezistenti, altii mai putin rezistenti la bauturile alcoolice.

Asa ca, daca tot ai apucat sa bei o bere-doua sau un pahar cu vin si tii mortis sa pleci cu masina, cel mai bine ar fi sa faci un test inainte, pentru a vedea aproximativ ce alcoolemie ai in sange.

Asta te va lamuri, chiar daca tu te simti in stare sa conduci fara probleme, daca merita totusi sa-ti pierzi permisul si sa platesti amenzi in cazul unui control al politiei.

Pe internet se pot gasi chestionare ce joaca rol de etilotest.

Mai nou a aparut si o aplicatie pentru telefonul mobil.

In principiu, procedura este aceeasi pentru toate testele de acest gen. Utilizatorul alcool-testului trebuie sa introduca
cateva date personale: varsta, sex, inaltime, greutate si sa mentioneze bautura consumata, cantitatea si cat timp a trecut de la ultimul pahar. Rezultatul este oferit pe loc.

Aplicatie pentru telefonul mobil face parte din campania de educatie despre efectele alcoolului -  “Afla-ti echilibrul!”, realizata  de Politia Rutiera Romana si Institutul National de Medicina Legala si este disponibila prin SMS la 1267 si pe mobile web la www.desprealcool.ro/zerolamie.

Aplicatia are ca scop si sa le reaminteasca soferilor faptul ca in Romania limita legala a alcoolemiei (cantitatea de alcool in grame la litrul de sange) este 0 la mie.

Mai practic, poti sa cumperi un tester de alcool care te costa cateva zeci de lei. Acest aparat poate determina dintr-o singura suflare concentratia de alcool din sange, putand fi utilizat inainte de a va urca la volan.

Daca alcoolmetrul politistului afiseaza sub 0,4 mg alcool pur in aerul expirat, vei plati doar o amenda. O diviziune peste 0,4 te va obliga sa iti masori nivelul de alcool in sange.

O valoare peste 0,8 g alcool la litrul de sange te arunca in categoria infractorilor cu o pedeapsa intre 1 pana la 5 ani.