Daca ne uitam la segmentul de lux, Ferrari iese in evidenta cu 25 de masini vandute. Cel mai scump model vandut anul trecut in Romania a fost Ferrari F430 Scuderia Spider editie limitata care a costat 257.000 de euro. Pe acelasi segment si Bentley a vandut modelul Flying Spur cu 249.900 de euro.

Au fost vandute, de asemenea, 7 masini Maserati si un Maybach. Rolls-Royce si Corvette au fost marcile pierzatoare pe piata romaneasca, nereusind sa vanda nicio masina.

La un nivel inferior de pret, situata spre segmentul premium, marca Porsche a reusit sa vanda 71 de masini. Pe locul secund, cu 60 de autoturisme vandute a fost Lexus, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

Cu toate ca s-au facut ceva vanzari de masini scumpe, intr-un an de criza,prabusirea industriei auto s-a simtit din plin si pe segmentul masinilor de lux si premium. Vanzarile din aceste categorii au scazut in medie cu peste 60% fata de anul anterior.

Piata auto din Romania a avut anul trecut vanzari totale de peste 130.000 de masin noi, Dacia fiind marca cea mai cumparata, secondata de Hyundai si Volkswagen , potrivit APIA.

Scaderea vanzarilor cu peste 50% pe piata auto a dus la 38 de falimente, aproximativ 10% din cele 400 de dealership-uri din industria auto locală inchizand portile, potrivit vicepreÅŸedintelui  APIA, Brent Valmar.
"2009 a fost cel mai prost an din istoria recentă a industriei auto", a mai spus Valmar.

Pentru 2010 se asteapta o stabilizare a pietei la nivelul din 2009. Cu alte cuvinte tinta de vanzari de masini noi in Romania se situeaza tot pe la 130.000 de unitati.