In cazul Bulgariei si Ungariei, cele mai asigurate RCA sunt masinile Opel.

Potrivit studiului citat de Mediafax, brandul Volkswagen este implicat si in cele mai multe cazuri de daune, ocupand primul loc in toate cele noua state dupa acest indicator. Ford se afla pe locul al doilea la daune.

Studiul a inclus Cehia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Romania, Ungaria, Polonia, Croatia si Bulgaria. Vechimea medie a masinilor asigurate RCA de catre companiile de asigurari controlate de Generali PPF Holding se situeaza intre 8 si 16 ani.

In majoritatea cazurilor, vechimea masinilor asigurate in Slovenia este de pana la opt ani, in timp ce bulgarii asigura masini cu o vechime medie de 16 ani. De regula, vechimea masinilor cu asigurare RCA este de aproximativ 11 ani in Cehia, Croatia, Serbia si Slovenia, in timp ce autovehiculele cu polite CASCO au aproximativ trei ani vechime. In schimb, in Polonia si in Slovacia cele mai multe asigurari CASCO se incheie pentru masini noi.

"Vechimea medie a masinilor asigurate in Uniunea Europeana este de 8,2 ani, dar in Ungaria sau Cehiaa, de exemplu, se apropie de 12 ani. Trendul asigurarii masinilor din ce in ce mai vechi este confirmat si de catre statisticile noastre", a declarat directorul Centrului de competenta in produse de asigurare al Generali PPF Holding, Jiří Střelický, se arata intr-un comunicat al Generali Romania.

In Cehia, 38% din masinile cu polite de raspundere civila auto (RCA) incheiate de asiguratorii Generali PPF Holding din Cehia sunt marca Skoda, ponderea acestora ajungand la 42% in cazul asigurarii CASCO. Skoda este marca preferata si in Slovacia (22%) si una dintre primele cinci in Romania - 6%, Ungaria - 5,18% si Slovenia - 2,77%.

In Serbia, marca nationala Zastava conduce 16,5%, in timp ce in Romania Volkswagen este pe primul loc - 21%, iar marca locala Dacia ocupa locul al doilea, cu 19%.

Ce culori predomina pe piata europeana

Culorile cel mai des intalnite la masinile asigurate RCA si CASCO sunt gri, rosu si alb. "Cand vine vorba de culori, griul metalizat este pe primul loc in randul conducatorilor auto maghiari - 37%, incadrandu-se practic in tendinta europeana; 16% dintre sarbi au masini albe, iar in Cehia culoarea gri metalizat se afla in topul preferintelor, cu 12%. Rosul este pe locul al doilea in majoritatea tarilor", se mai spune in comunicat.

In cele mai multe tari, asigurarea CASCO nu este o optiune majoritara. In Croatia si in Romania doar 20% dintre conducatorii auto detin si o asigurare CASCO pe langa polita RCA. Ponderea acestora nu este cu mult mai mare in Cehia - aproximativ 25%, pe cand in Bulgaria ajunge la doar 5%, iar in Serbia la 3%.

In schimb, aproape 50% dintre conducatorii auto din Slovenia au asigurare CASCO. In cazul politelor CASCO, cele mai multe daune implica marca Opel. Skoda se situeaza pe locul secund la daunele CASCO in Europa Centrala si de Est si pe aceeasi pozitie in privinta accidentelor declarate. Bulgaria si Slovenia sunt singurele tari in care Skoda nu se afla printre primele cinci cele mai asigurate autovehicule.