Cele mai noi sisteme de monitorizare nu iti arata doar unde se afla masina pe o harta. Sa presupunem ca aceasta e masina mea si circula pe strada maior Coravu. Hotul va avea o surpriza neplacuta, pentru ca, la o simpla apasare de buton, voi taia alimentarea cu carburant si va ramane in drum.

Sistemul foloseste un computer, o conexiune la internet si doua linii telefonice. A fost gandit sa le ofere proprietarilor o solutie rapida in caz de furt. Problema este ca un hot priceput poate face acelasi lucru daca obtine informatiile potrivite.

Avem deja rapoarte cu atacuri in care s-au furat informatiile de pozitionare ale masinilor.

Desi are sase ani vechime, masina victima poate fi manipulata pentru ca are un computer de bord. La noile modele premium, acestea sunt dotate cu conexiune la internet, iar bordul seamana deja cu un laptop pe care ne putem consuma toata ziua.

In timp ce noi prindem incredere in gadgeturile din masini, specialistii ne avertizeaza ca nici hackerii nu dorm. Telefoanele moderne stocheaza datele noastre de cont sau informatii personale, si au devenit mai pretioase decat portofelul.

Tot mai multe masini pot fi controlate astfel de la distanta. Piesa cea mai atacata este cheia electronica, tot mai inteligenta.

Majoritatea furturilor se fac prin spargerea codului cheii, mai ales la masinile scumpe. In top sunt marcile premium ca Mercedes, Audi sau BMW, semn ca hotii stiu sa tina pasul cu tehnologiile noi.

Singurele masini ale caror calculatoare nu pot fi hackerite sunt cele care nu au calculator de bord, dar solutii se gasesc. Ideea este ca nu ai cum sa scapi de un hot motivat si priceput care va gasi o metoda sa te pagubeasca, mai mult sau mai putin subtila.