Politisti din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia, impreuna cu procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Sibiu, au facut 14 perchezitii domiciliare pe raza judetelor Alba, Mures, Cluj, Valcea si municipiul Bucuresti, in scopul destructurarii grupului infractional organizat, specializat in comiterea de infractiuni informatice.

Concret, acestia sunt suspectati ca au constituit un grup infractional organizat, in scopul savarsirii de infractiuni informatice, constand in aceea ca incepand cu anul 2010 si pana in prezent au postat anunturi privind vanzarea fictiva a unor autoturisme pe mai multe site-uri de profil.

Pentru inducerea in eroare a potentialilor cumparatori, suspectii au afisat preturi atractive si au determinat mai multe persoane sa efectueze transferuri de bani prin sistemul Western Union. Cumparatorii trebuiau sa faca dovada posesiei unei sume de bani suficiente pentru achizitia autoturismelor, fapt pentru care le era indicat sa depuna suma de bani pe numele lor si sa trimita o copie scanata dupa formularul de depunere, care continea codul de control al transferului.

In cazul in care partile vatamate nu trimiteau copia formularului, li se trimitea un link care, dupa accesare, le directiona pe un site de phishing (site care, desi continea cuvintele Western Union, nu apartinea acestei companii, fiind un site fals, clonat special pentru copierea codului de control al transferului).

Odata intrati in posesia acestui cod de control, membrii gruparii au falsificat cartile de identitate ale victimelor, prezentandu-se cu acestea la ghiseele operatorilor pentru retragerea sumelor de bani, prezentand documente de identitate foarte bine falsificate.

Pana in prezent au fost audiate 42 de parti vatamate, prejudiciul depasind 50.000 de euro, fiind identificati 11 membrii ai gruparii.


Cum sa te feresti de capcanele shopping-ului online

Parlamentul European reglementeaza comertul online. Vezi care sunt modificarile