Aproape 80 de persoane au protestat astazi, intre orele 11:00 si 13:00, in parcul din fata Cazinoului din Sinaia, impotriva lipsei de reactie a CSA si a Comisiei de Buget - Finante din Camera Deputatilor vis-a-vis de practicile abuzive ale asiguratorilor. La inceputul anului, aproximativ 120 de persoane au protestat la Timisoara, pentru aceleasi probleme din domeniul asigurarilor auto.
“Practicile imorale si in afara legii puse in aplicare de catre societatile de asigurari, sub “protectia asigurata” de catre CSA, trebuie sa ia sfarsit! Campania de mitinguri organizate de catre ASSAI ce a debutat la Timisoara continua astazi la Sinaia”, a afirmat directorul ASSAI, Cristian Muntean.
ASSAI a tras numeroase semnale de alarma pe parcursul ultimilor doi ani impotriva refuzului nejustificat a platii despagubirilor datorate asiguratilor si service-urilor auto de catre compania Astra.
Directorul ASSAI acuza Astra ca forteaza unitatile reparatoare din tara sa foloseasca piese de calitate proasta, achizitionate la cele mai scazute preturi, pentru a-si creste profitul, ca dezinformeaza si manipuleaza asiguratii pentru a-si reparara autoturismele in anumite service-uri auto.
„Mitingul de astazi a avut doua obiective principale: CSA nu supravegheaza piata si protejeaza companiile de asigurari din Romania, iar compania ASTRA, desi este asiguratorul nr. 1 in Romania, sub obladuirea CSA, incalca in mod flagrant prevederile legale in vigoare. Speram ca prin acest protest, lucrurile sa schimbe in curand”, a spus pentru incont.ro Cristian Muntean.
Ce spun oficialii Astra despre acuzatiile aduse?
La randul sau, compania de asigurari cere CSA-ului, Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) si Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) sa se sesizeze referitor la acuzele grave aduse pietei si sa declanseze o cercetare la nivelul pietei de asigurari pentru a verifica daca exista astfel de practici in acest domeniu.
"Consideram ca acuzele aduse pietei de asigurari sunt nefondate. Asiguratorii au platit, in primul trimestru din 2011, daune in valoare de 1,26 miliarde de lei, conform Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Astra Asigurari nu a impus niciodata un mod de lucru ilegal in relatia cu service-urile auto partenere si cu furnizorii de piese de schimb. Mai mult, solicitam in mod expres furnizorilor de piese auto sa respecte legislatia in materie privind garantia, certificatele ISO, RAR si ale altor autoritati in acest domeniu", se arata intr-un comunicat de presa al Astra Asigurari.
Referitor la protocolul de colaborare al companiei cu furnizorii de piese de schimb, oficialii Astra sustin ca “furnizorul acorda garantie pentru piesele livrate, conform prevederilor legale in vigoare, iar piesele se vor comercializa cu respectarea legislatiei in vigoare”.
"Astra Asigurari respecta legea, demersul sau este de a reduce costurile reparatiilor cu acele sume nejustificat de mari, respectiv adaosurile comerciale aplicate de unii intermediari din piata pieselor de schimb, platind direct catre furnizori. In acest fel se protejeaza si asiguratii, si persoanele pagubite, care au o relatie directa cu asiguratorii si nu cu service-urile (service-urile nu livreaza piese auto, ele doar efectueaza lucrarile de reparatie). La nivel national, compania lucreaza cu 12 furnizori de piese de schimb si are incheiate 1.107 contracte cu service-urile", se mai arata in comunicat.
Ce masuri s-au luat pana acum?
In urma protestelor realizate, institutii ale statului precum Consiliul Concurentei, Parchetul General, R.A.R. si Serviciul de Investigare a Fraudelor s-au sesizat si au declansat in 2011 diverse anchete, a caror finalizare este asteptata atat de service-urile auto, de asigurati, dar si de foperatori din piata romaneasca de asigurari.
Iunie, luna protestelor
Oficialul ASSAI sustine ca asociatia pe care o conduce va organiza in iunie cate un miting in fiecare saptamana (in total patru mitinguri), continuand sa militeze pentru o schimbare a modului de functionare, supraveghere si control a pietei asigurarilor, in cazul in care nu se vor lua masuri.
"Vom organiza cate un protest pe saptamana, luna urmatoare, daca nu se vor lua masuri in ceea ce priveste abuzul acestor asiguratori", spune Muntean.
Practicile pentru care Asociatia Societatilor de Service Auto Independente a militat astazi la Sinaia, au dus in ultimii cinci ani la o scadere dramatica a increderii asiguratilor in piata de asigurari din Romana.
Doar la Judecatoria Sectorului 3, la sfarsitul lunii martie, erau deschise in istanta peste 1.500 de procese impotriva companiior de asigurari prezente pe piata romaneasca.