Toti proprietarii de locuinte trebuie sa incheie o polita de asigurare a imobilului impotriva dezastrelor naturale pana la 15 ianuarie daca nu vor sa primeasca amenda. Singurii scutiti sunt cei care au deja asigurare facultativa.

In categoria dezastrelor naturale sunt incluse cutremurele de pamant, alunecarile de teren si inundatiile, ca fenomene naturale.

Presedintele Traian Basescu a promulgat, luni, Legea pentru modificarea si completarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.

Legea, adoptata in 16 noiembrie de Camera Deputatilor, prevede modificarea titlului Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, care devine "Lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor".

Potrivit PAID, actul normativ de modificare a legii pentru asigurarea obligatorie a locuintelor introduce si prevederea conform careia "nu intra sub incidenta legii persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie".

"Sunt convins ca autoritatile statului implicate in aplicarea Legii 260/2008 vor interpreta in acelasi fel articol, intrucat legea are un puternic caracter social si universal, fiind singura solutie viabila de a face fata dezastrelor naturale la nivel national in contextul in care resursele bugetare disponibile in acest scop sunt din ce in ce mai reduse", a declarat, in comunicat emis miercuri, presedintele PAID, Marius Bulugea.

Noua lege defineste dezastrul natural drept "cutremure de pamant, alunecari de teren si inundatii, ca fenomene naturale" si include si Ministerul Administratiei si Internelor, alaturi de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, printre cei care trebuie sa adopte normele de aplicare.

De asemenea, legea prevede ca locuintele expertizate sesimic si incadrate la gradul I de risc nu vor fi asigurate decat dupa receptionarea lucrarilor de consolidare.

PAID este singura societate asigurare imputernicita prin Legea 268/2008 pentru gestionarea asigurarii obligatorii a locuintelor si aplicarea dispozitiilor acestei legi. Astra Asigurari, Groupama si Platinum detin fiecare 15% din capitalul social al PAID, alte zece societati avand o participatie de 5,5%.

PAID a inceput sa vanda polite de asigurare obligatorie la jumatatea acestui an si pana la inceputul lunii noiembrie fusesera emise circa 125.000 de polite.